Az agyhullámok

A pszichológusképzés keretében az egyetemi évek során alig esik szó az agyhullámokról, leszámítva az alvással kapcsolatos vizsgálódásokat. Mindettől függetlenül az agyhullámoknak éppúgy négy sugárzását különböztetik meg, mint ahogyan a jóga pszichológiája is négy tudatállapotról – éber, álomlátó, mélyalvó és transz – beszél.


Az agyi elektromos hullámtevékenység az idegsejtek feszültségének változásából származik. Ezeket a feszültségváltozásokat grafikusan is lehet rögzíteni, mégpedig az EEG (elektroenkefalográf) készülékkel. Az EEG elektródái alatt (melyeket a fej több pontján helyeznek el) sok ezer idegsejt található. Ezek elektrofiziológiai aktivitása az agykéreg aktivitásáról csak megközelítő képet ad, mégis hasznosnak bizonyult az éberségi szintek kutatása során. Ezek szerint az agyhullámok mérhető tartományai és eme állapotok jellemzői az alábbiak szerint összegezhető:

Név Frekvenciasáv* Jellemzők Leírás
1. Béta 14-30 Hz 13-30 Hz éber állapot A figyelem a környezetre irányul.
2. Alfa 7-14 Hz 8-12 Hz nyugodt, befelé figyelő állapot Könnyed meditáció, pihenés vagy relaxáció.
3. Théta 4-7 Hz 4-7,5 Hz alvásközeli állapot Mély meditáció, tudattalan-elérés (javul az emlékezet, a képzelőerő, a kreativitás, a tanulás).
4. Delta 1-4 Hz 0,5-3 Hz mély, álomtalan alvás A transz és a mélyhipnózis állapota.

* eltérő kutatási eredmények alapján

A Delta-állapottal kapcsolatos transz és mélyhipnózis kifejezések éppúgy aggályosak, mint a Théta-állapottal kapcsolatban emlegetett „tudattalan-elérés”. Már csak a definíciós nehézségek miatt is érzékeny témák ezek, például: mit nevezünk tudattalannak? És, feltéve, hogy tényleg hozzáférünk, melyik síkjához férünk hozzá? Hiszen több elmélet többfajta tudattalant tart számon. És mit kezdünk azzal, amihez hozzáfértünk, mert a tudatosba visszaérve az emlékezet számára ezek az információk elvileg elvesznek…

Különösképp érdekes terület a tudat pszichológiai meghatározására tett kísérletek összegzése, illetve a megváltozott tudatállapotok (úgymint alvás és álom, disszociatív identitás, pszichoaktív szerek, hipnózis) vizsgálata.

Árvay Zsófia

2009/51.