Hová lettek az obeliszkek?

Az évszázadok során jó néhány obeliszk esett a gyűjtőszenvedély áldozatául, Európa és Amerika nagyvárosait számos eredeti obeliszk ékesíti. Különösen sok egyiptomi kőoszlop került Rómába, ahol ma szinte több obeliszk áll, mint Egyiptomban összesen. A császárok saját hatalmuk igazolására használták az elkobzott obeliszkeket, a pápaság pedig – vélhetően – az ideológiai győzelem szimbólumaként preferálta az ősi köveket. A Piazza del Popolo-n álló hatalmas obeliszk tetején például egy fémgömb látható, amelyet szinte átdöf egy kereszt – mintha az ideológiai jel egyszerre volna győzedelmes a világon és az ősi „pogány” kultúra fölött is…

Hova lettek az - előlap

Egyiptom

1. I. Szenuszret obeliszkje, Kairó, Heliopolisz negyed, Al-Matarijja kerület
2. I. Szenuszret obeliszkje, Fajjúm; magassága 12,9 méter
3. I. Thotmesz obeliszkje, Karnaki templom; magassága 19,5 méter
4. Hatsepszut obeliszkje, Karnaki templom; magassága 29,6 méter
5. II. Ramszesz obeliszkje, Luxori templom; magassága 25 méter
6. II. Ramszesz obeliszkje, Kairó, Gezira; magassága 20,4 méter
7. II. Ramszesz obeliszkje, Kairó, Nemzetközi repülőtér; magassága 17 méter
8. II. Széthi obeliszkje, Karnaki templom; magassága 7 méter
9. III. Ramszesz obeliszkje, Luxori múzeum

Olaszország és Vatikán

1. III. és IV. Thotmesz obeliszkje Karnakból, Róma, Laterán; magassága 32,18 méter
2. Jelöletlen obeliszk, Augustus császár alatt Alexandriában, ma a Vatikánban; magassága 25,37 méter
3. I. Szeti obeliszkje Iunuból, Piazza del Popolo; magassága 23,2 méter
4. II. Pszamtek obeliszkje Iunuból, majd Rómában az Augustus-féle napóra gnomonja, ma a Monte Citorio-n; magassága 21,79 méter
5. Domitianus császár szerzeménye a római Isis templom számára, ma a Piazza Navona-n
6. Jelöletlen obeliszk, az Augustus mauzóleumnál fedezték fel, ma Esquiline; magassága 14,75 méter
7. Jelöletlen obeliszk, az Augustus mauzóleumnál fedezték fel, ma Quirinal; magassága 14,64 méter
8. Eredetileg jelöletlen obeliszk, a császári Rómában vésett felirattal, a Piazza del Popolo obeliszk mása, ma Trinita dei Monti; magassága 13,91 méter
9. Eredetileg jelöletlen obeliszk, vésete Hadrianus alatt készült, a római Antonius templom számára, ma Monte Pincio; magassága 9,25 méter
10. II. Ramszesz obeliszkje Iunuból, ma Piazza della Rotunda; magassága 6,34 méter
11. Apries obeliszkje Sias-ból, ma Piazza della Minerva; magassága 5,47 méter
12. II. Ramszesz obeliszkje Iunuból, ma Villa Celimontana; csak a felső része, magassága 2,68 méter

Továbbá:
Catania, Szicília, Piazza del Duomo
Firenze, Boboli park
Urbino, Obelisco di Benevento

A Piazza del Popolon álló obeliszk az egyik legfontosabb Rómában. 23,2 méteres magasságával az úgynevezett „felhőkarcolók” közé tartozik, súlya 235 tonna. Díszítését I. Széthi kezdte el, majd fiára, II. Ramszeszre hagyta, aki befejezte a munkát. Ez volt az első obeliszk, amit Egyiptomból Rómába szállítottak. Kezdetben a Circus Maximus helyén állt, mint Nap szimbólum, egy darabig eltűnt, majd XIII. Gergely pápa állítatta fel a Piazza del Popolon 1589-ben.
A Vatikánban, a Szent Péter székesegyház előtti gyönyörű téren álló hatalmas obeliszk eredeti helyén a Napkultusz szimbolikus kifejezője volt, s a föld és ég összeköttetésére mutatott rá. Az obeliszk az energiaáramlás eszköze, s az égi világgal folytatott kommunikáció lehetőségét jelzi. Talán furcsa, hogy a keresztény világ egyik legszentebb helyén épp egy úgymond pogány szimbólum áll.
Caligula császár idején egy kocsiversenypályát kezdtek el ide építeni, amit Nero fejeztetett be. Az obeliszket eredetileg Caligula hozatta Alexandriából, és a versenypálya közepén állíttatta fel. A császárkorban Augustusnak, illetve Tiberiusnak szentelték, ma pedig a szent kereszt szimbóluma, aminek darabjait beépítették az obeliszk tetején álló bronz keresztbe. Az obeliszk néma tanúja volt Szent Péter és sok más keresztény vértanúságának.
1586-ban V. Sixtus pápa döntése nyomán a Szent Péter tér közepén állították fel. A munkálatokat Dominico Fontana vezette, s végül 1586. szeptember 10-én 9000 ember, 140 ló és 44 csörlő segítségével került mai helyére az obeliszk.

„Elképesztően nehéz vállalkozás volt az obeliszk felállítása a tér közepén, de V. Sixtus ragaszkodott hozzá, így Domenico Fontana nem térhetett ki a feladat elől. Hagyományos módon, kötelekkel láttak munkához, a tömeg néma csendben várta, hogy felemelkedjék az obeliszk, amelyet Caligula 37-ben az egyiptomi Alexandriából hozatott Rómába, hogy a később Nero cirkuszának nevezett arénát díszítse. A síri csöndet azonban váratlanul egy Bresca nevű ember kiáltása törte meg, aki észrevette, hogy az iszonyatos terhelés közben néhány kötél már-már füstölög. „Vizet a kötelekre!” – kiáltotta, s ezzel megakadályozta, hogy a hatalmas oszlop lezuhanjon. A hálás pápa érdemei elismeréseként neki adományozta a Vatikán virágokkal való feldíszítésének monopóliumát.”

A 25,37 méteres obeliszk az ellipszis alakú tér közepén napóraként is szolgál. Régebben a tetején egy egy fém gömb volt, melyben a hagyomány szerint Julius Ceasar hamvai rejlettek volna. Fontana felnyitotta az edényt, de csak közönséges port talált benne. A fémedény jelenleg a Római Múzeumban látható.

Törökország

1. III. Thotmesz obeliszkje, Isztambul; töredék, eredeti magassága kb. 28,95 méter

Az obeliszket III. Thotmesz (i. e. 1479 – 1425) állíttatta a karnaki templomnál. Innen II. Constantius császár (i. sz. 337 – 361) Alexandriába vitette, onnan pedig I. Theodosius (i. sz. 378 – 392) szállíttatta Konstantinápolyba 390-ben. Szállítás közben az obeliszk megsérült, így ma csak töredékes formájában látható, magassága „csak” 18,54 méter, a feltételezett eredeti majd harminc méteres magassághoz képest. Mind a négy oldalán egy-egy oszlopba foglalt szöveg látható, amelyek III. Thotmesznek az Eufrátesz partján aratott győzelmét dicsőítik. Ma a Hippodromban látható, talapzatát domborművek diszítik.

Izrael

1. Ceasareai obeliszk

Ceasarea 50 kilométernyire északra fekszik Tel Avivtól, s a város Nagy Heródes uralkodása idején (i. e. 37 – i. e. 4) épült a római uralkodó tiszteletére. Itt álllították fel ezt az obeliszket az i.sz. II. században. A kőtömb a VII-XIII. század között a föld alatt hevert, majd a hetvenes években fedezték föl, s végül 2001. június 18-án állították fel újra.

Franciaország

1. II. Ramszesz obeliszkje, Párizs, Place de la Concorde; magassága 22,55 méter

A párizsi obeliszk Luxorból származik, II. Ramszesz korából, párja továbbra is a luxori templom bejárata előtt áll. Magassága 22,55 méter, s a vörös gránitból faragott obeliszk súlya 227 tonna. Oldalán három hasábban olvasható Ramszesz felajánló szövege. Franciaország 1829-ben kapta meg az obeliszket, amely 1833 december 21-én érkezett Párizsba. Három év múltán, I. Lajos Fülöp uralkodása idején, 1836. október 25-én került felállításra. A franciák kaptak egy második obeliszket is, de az Egyiptomban maradt, és Mitterrand elnök 1990-ben visszaajándékozta Egyiptomnak.

Nagy-Britannia

1. III. Thotmesz obeliszkje, „Kleopátra tűje”, London, Victoria rakpart; magassága 21 méter
2. II. Amenhotep obeliszkje, a Durhami Egyetem Keleti Múzeumában
3. IX. Ptolemaiosz obeliszkje Philae-ből, Dorset, Kindston Lacy
4. II. Nektanebo két obeliszkje, London, British Museum

Az Egyesült Királyságban található obeliszkek közül a Temze partján szabad téren álló londoni „Kleopátra tűje” a legismertebb. A párizsi és New-York-i obeliszkeket ugyanígy nevezik, ami azért megtévesztő, mert ezeknek az emlékműveknek semmi közük VII. Kleopátrához, hiszen már az ő korában is több mint ezer évesek voltak. A New-York-i obeliszk párja a londoninak, ez utóbbi pontosan 20,88 méter magas és 224 tonna súlyú. Heliopoliszból származik, III. Thotmesz (Thutmózisz) idejéből, i. e. 1450 tájáról. Mohamed Ali egyiptomi alkirály 1819-ben ajándékozta Angliának, Nelson nílusi csatája emlékére. Az obeliszk csak 1877-ben érkezett meg Londonba és 1878-ban állították fel.

Amerikai Egyesült Államok

1. III. Thotmesz obeliszkje, „Kleopátra tűje”, New York, Central Park; magassága 21,21 méter

New Yorkba a londoni obeliszk párja érkezett meg 1880-ban, az egyiptomi kormány ajándékaként, a kölcsönös baratság megerősítése végett. Felállítására 1881. február 22-én került sor. 21 méter magas 224 tonna és három oszlopban látható rajta felirat.

Lengyelország

1. II. Ramszesz obeliszkje, Poznań, Régészeti Múzeum (kölcsönben a berlini Ägyptisches Museum und Papyrussammlung gyűjteményéből)

 Hova lettek az obelix

 

Ubornyák Katalin
57/2012.