Ős(z)i jótanács – Gyógynövények ájurvédikus alkamazása

Az ájurvéda Indiában a mai napig gyakorolt hagyományos orvostudomány. Az ájurvédát ismertető Csaraka Szanhita szerint minden természetes anyagot lehet orvosságként is használni.


Dzsivaka legendája nagyon szépen illusztálja az indiai természetgyógyászat alapelveit. Dzsivaka Buddha háziorvosa volt. Azon a napon, amikor vizsgáira jelentkezett, orvos-professzorai arra kérték, mutasson olyan természetes anyagot, amelyet nem lehet gyógyászati célokra alkalmazni. Dzsivaka több éven át kutatott szerte a világban, és végül visszatérve így szólt: “Mindehol kerestem, de semmit nem találtam, amit ne lehetne az orvoslás művészetében használni.”

Csaraka hozzáteszi: “Egy növény gyógyhatásainak ismerete még nem elegendő az orvosláshoz.” A növényt teljességében kell ismerni: sajátosságait, energiáját, ízét, korrekt elkészítését, hatásos adagolását, az alkati típus szerinti alkalmazását stb. A nyugati fitoterápiában csak a gyógyhatásra és az adagolásra fordítanak figyelmet, de ez nem elegendő. Az olyan kérdésekre, hogy például miért előnyösebb a kakukkfű a mentánál – egy közönséges influenza esetén – nem találunk választ a nyugati kézikönyvekben.

Ahogy közeledik az őszies, hűvös idő, szaporodnak a megfázásos, meghűléses panaszok. A náthás, influenzás betegségek gyógyítására többek között a gyömbérital is javasolt.

Minden napra gyömbéritalt!

A gyömbérital a leggyakrabban ajánlott ájurvédikus erősítőszer (unani terápia). Hatásai a következők:

– harmonizálja a légutakat: jó hatású garatgyulladás, gégehurut, légcsőhurut, hörghurut, nyálkás bronhitisz stb. esetén,
– elősegíti a nyálka kiköhögését,
– étvágygerjesztő, emésztést javító.

Elkészítése a szvara (lé) eljáráson alapul. Ezt a medicinát háromféle módon készíthetjük.

Az első eljáráshoz friss gyömbérre van szükség. Reszeljük le vagy vagdaljuk pici darabokra, áztassuk, majd szűrjük le egy gyolcson keresztül. Ha csak száraz vagy őrölt gyömbér áll a rendelkezésünkre, tegyünk egy rész gyömbért két rész vízbe, hagyjuk állni 24 órán át, majd szűrjük le. Ha nincs elég időnk, a harmadik módszer szerint a következőképpen járjunk el: tegyünk egy rész gyömbért (por formában) nyolc rész vízbe, s forraljuk lassú tűzön addig, amíg a víz egynegyed része el nem párolog, majd szűrjük le.

Igyunk meg mindennap legalább 15 ml friss levet (erősebb testalkatú személyek 25 ml-t), ha száraz gyömbért használtunk, kétszeres mennyiséget. Egy kevés mézzel vagy nádcukorral ízesíthető. A gyömbérlevet meleg italokkal együtt is lehet fogyasztani. Például egy evőkanálnyi levet meleg gyógyteával keverjünk nátha esetén. Tanácsos egy héten át rendszeresen fogyasztani.

Mivel a gyömbér aktivizálja a “gyomor tüzét” (agni), ezért az élelmiszerek emésztése és felszívódása is könnyebbé válik. A különböző toxinok mennyisége csökken, és eltávozik az ürülékkel.

Mindegyik alkati típus (kapha, pitta, vata, bővebben lásd a Kagylókürt 1989. téli számában) kortól függetlenül használhatja az említett megbetegedések esetén. Minden mellékhatástól mentes.

1993/15.