A gyógyító kövek ereje

Az indiaiak írásai csodálatos történeteket mesélnek az istenekről, akik a drágakövekhez hasonlítanak. Visnu mellén csillogott a Kausztubha csodakő. A navratnafa ősi áldozati tárgy, aminek gyökere zafír, törzse gyémánt és topáz, macskaszem-faágain igazgyöngyök függtek, rubin gallyait smaragdok díszítették, levelei cirkonból és korallból valók: a kilenc bolygót jelképező szent drágakövekből készültek.


Az ásványvilág, a kövek a Föld alkotóelemei. Rezgéseikkel üzeneteket közvetíthetnek lelkünknek és képesek továbbadni a kozmikus erőket. A gyógykövek pozitív hatása szubtilis energiarezgéseikre vezethető vissza, amely a sűrű, szigorúan rendezett kristályrácsból ered.

Testünk és minden egyes szervünk egy bizonyos frekvencián rezeg. Ha valamely szervünk zavart szenved, frekvenciája megváltozik. A megfelelő gyógykő alkalmazása révén az adott szervnek megfelelő eredeti frekvencia visszaállítható. Ha valakinek lelki vagy fizikai állapota kiegyensúlyozatlan, az valamely energetikai területének zavarára utal. Mivel a különböző lelki és testi problémák más-más energiafrekvenciát mutatnak, a zavar feloldására a megfelelő drágakövet illetve ásványt alkalmazva a hiányzó energiafrekvencia kiegyenlítődik.

A gyógykövek alkalmazásának legelterjedtebb módja, hogy a testünkön viseljük őket. A gyógykőláncok vagy -karkötők egészségjavító hatásúak, és egyben igen divatos ékszerek. A másik használati mód, hogy a követ adott ideig a test bizonyos pontjára helyezzük, esetleg ragtapasszal is a kívánt helyre erősíthetjük, de tehetjük például a fejpárnánk alá is.

A gyógykövekkel történő masszáshoz vagy reflexzóna- kezeléshez kimondottan erre a célra csiszolt pálcákat vagy kőgolyókat használjunk. A gyógyköveket a térenergia harmonizálásának segédeszközeként is alkalmazzák. Erre a célra többnyire a nagyobb méretű kövek használatosak: ma már több lakásban is találhatunk ametiszt-kristályházakat vagy hegyikristálytűket, de harmonizálhatjuk lakóterünket sókristály lámpákkal is. Lehetőség van továbbá arra is, hogy a kövekkel drágakővizet, vagyis olyan elixírt készítsünk, amelyet elfogyasztásán túl még számos egyéb célra is használhatunk.

A drágakőgyógyászatban szubtilis, vagyis igen finom agyagi területen dolgozunk. Ahhoz, hogy egy kő visszanyerje eredeti rezgésfrekvenciáját, a kezelés közben felvett rezgéseket a végén semlegesítenünk kell. A kiürítésre, a tisztításra és a feltöltésre többféle lehetőség is kínálkozik. A gyógykövek kiürítésére szolgáló legjobb szerek egyike a víz. A folyóvíz semlegesíti a statikus feltöltődést. A tisztítást végezhetjük tengeri sóval, füstöléssel, elföldeléssel, reikienergia segítségével. A kövek feltöltésére használhatjuk a Nap erejét vagy a Hold fényét, de feltölthetjük egy másik gyógykő ráhelyezésével is (például hegyikristálytűk, ametisztdrúzák).

Ősi indiai szokás a köveket a felettük uralkodó bolygó mantrájával tisztítani és feltölteni. Vegyük például a rubint, India kilenc szent drágakövének legnemesebbét. Szanszkrt neve ratnavaka (a drágakövek ura). Krsna ékszereként szinte minden képen jelen van. Indiában, mivel a rubin felett a Nap uralkodik, a következő mantrával tisztítják meg: „AUM, Hrim hansa szirijaje namah, AUM.” Ezután a Napon töltik fel. A kövek vásárlása, beszerzése után is javasolt a kiürítésük, a tisztításuk és a feltöltésük.

A csakra szó az ókori India szanszkrt nyelvéből ered, s nagyjából annyit tesz: „kerék”. Az úgynevezett csakrák különféle energiakerekek, -örvények vagy -forgók. A csakrák elhelyezkedésüknek megfelelően áthatják a testet, befolyásolják a szervek működését, a keringést vagy a hormontevékenységet, de az érzelmeket és a gondolatokat is. Biztosítják és fenntartják a szervezet energiaáramlását. A csakrák által felvett energia a gerincoszlop mentén lentről felfelé áramlik – szintén láthatatlan energiacsatornákon (meridiánok). A csakrák energiája kifelé sugárzik, ez alkotja az aurát. Minden csakrának megvan a maga színe, ahogy a látók látták, és ezekhez az energiaközpontokhoz a megfelelő színű gyógykövek tartoznak.

Bercsa Ottó