Alkati jellemvonások

Alkati jellemvonások megállapítása Az ájurvédikus orvoslás a testi típusok és azok sajátos szükségleteinek ismeretén alapszik. Az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy mindenki – legalábbis alapfokon – meg tudja állapítani jellemző test-típusát, s így képes legyen alkalmazni a közölt ájurvédikus egészség-tanácsokat és természetes gyógymódokat.


A tridósa elmélet

Az ájurvéda tanítása szerint az embert négyféle biológiai, illetve lelki ösztön befolyásolja: a vallásra (dharma), az utódnemzésre (káma), a gazdálkodásra (artha) és a felszabadulásra (móksa) való hajlam. Az ájurvéda felfogása szerint az emberi szervezet, sőt az egész teremtett világ öt fő elemből (mahábhúta) tevődik össze: földből, vízből, tűzből, levegőből és éterből (űrből). Ideális esetben ezek az alapelemek dinamikus harmóniában vannak, létrehozván az élet feltételeit, s biztosítva az élőlények egészségét, tökéletes egyensúlyát. Az ájurvéda az öt alapelem elvével magyarázza a világ létrejöttét, az emberi élet kialakulását, a szervezet élettanát, valamint a gyógymódok, az étrend, a gyógynövények és tápanyagok gyógyhatását is.

A tridósa-elmélet szerint az öt alapelem három aktív tényezővé (dósa) szerveződik, melyek neve kapha, pitta és a vata. A föld- és víz-elemek keveredése a kapha-dósa, mint a földet nedvesítő víz esetében. A víz- és tűz-elemek keveredése a pitta-dósa, aminek szemléletes példája az emésztőnedvek vegyi hője, míg a levegő- és űr-elemek keveréke a vata-dósa, mint például az űrbéli légmozgás. A kapha hűvös, zsíros és súlyos, a pitta forró, cseppfolyós és éles, a vata pedig hideg és száraz. Ez a három közeg (tridósa) áll a test, az elme és a tudat minden biológiai, pszichikai és fiziopatológiai folyamata mögött, s ezek biztosítják a test normális fiziológiai működéséhez a szükséges anyagokat és védelmet, ez befolyásolja a természetes vágyakat, az egyéni ízlést, a test szöveteinek kialakulását, fennmaradását és elpusztulását, s felesleges anyagainak az eltávolítását; a pszichikai jelenségeket: a félelmet, dühöt és kapzsiságot, valamint a fennkölt emberi érzéseket: az együttérzést, a könyörületet és a szeretetet.

Alapjában hétféle összetétel lehetséges: 1) vata, 2) pitta, 3) kapha, 4) vata-pitta, 5) pitta-kapha, 6) vata-kapha és 7) vata-pitta-kapha. Természetesen ezeknek még számtalan variációja létezik, a vata, pitta és kapha elemek arányától függően. A dósák mindenkiben egyedi, sajátságos arányban találhatók meg, attól függően, hogy azok összetétele hogyan alakult a születés pillanatában. E sajátságos arányt nevezik prakrtinek, egyéni természetnek vagy alkati típusnak. A pulzus, testalkat, haj, bőr, ízlés, a szokások vagy más jellemvonások vizsgálata alapján az ájurvédikus orvos azonosíthatja az alkati típust, s eszerint szabja meg az egyén számára ajánlatos étrendet, testmozgást vagy életvitelt a gyógyulás, a magasabb tudatsík elérése, illetve a hosszú, egészséges élet szempontjából.

Az egészség a tridósa egyensúlyát jelenti. A tridósa elve lehetővé teszi, hogy az orvos minden egyes beteget külön egyéniségként kezeljen. Az ájurvédikus orvos még azonos panaszok esetén sem tekinti egyformának betegeit, s gyakran eltérő gyógymódot fog alkalmazni. Úgy mondják, a vata-dósa beteget jóbarátként, a pitta-dósa beteget szeretőként, a kapha-dósa beteget pedig ellenfélként kell kezelni. Az első pácienst gyöngéden rá lehet vezetni az egészségre, a másodikat támogatni és lelkesíteni kell a gyógyulás ideje alatt, míg a harmadikat szigorúan figyelmeztetni kell a kúra előírásainak betartására.

A dósák

Kapha: A kapha-típus sápadt, súlyos, hűvös, sima, fényes, puha, fenséges, lassú, édes, finom és csúszós. A kapha típusú ember selymesen lágy, olajos bőrű, izmos, arányos és jó húsban lévő. Kedveli az édes ízeket, s mivel tetteiben hűvös, kimért, ezért a forró, erősen fűszeres ételeket is szereti. A zsírdús fogásoktól, olajoktól és a tejtermékektől azonban ajánlatos tartózkodnia. A kapha-típusú ember higgadt és lassan felejt. A kaphát tekintik az emberi szervezet legfőbb összetevőjének, ami az egészséges stabilitást képviseli. Ez az erő az ösztönös cselekvésben, a fizikai állóképességben, növekedésben, az ízületek olajozottságában, a szövetek erejében és összetartásában, illetve a bátorságban, megbocsátásban mutatkozik meg.

Pitta: A pitta-dósa a fény- és hőtermelő, az átalakulást és az anyagcserefolyamatokat mozgásban tartó energia. A szervezetben a pitta irányítja az emésztést és az anyagcserét. A pitta-típusú emberben a tűzelem dominál. Gyakran művészi hajlamú, és alkotó módon gondolkodik. Termete közepes, nem túl magas és nem túl alacsony, nem kövér és nem sovány. A pitta forró és kissé olajos jellegű. Ez a típus sokat bajlódik a kopaszodással vagy a korai őszüléssel. A pitta túltengéséhez szeplősség, anyajegyek s más bőrrendellenességek kapcsolódnak.

Vata: A vata-típusúak kevés kivétellel éppen ellentétei a kapha embereknek. A vata-típus tevékeny, gyorsan reagál, jellemzője a mozgékonyság. Szikár fizikumú, könnyed, gyors, hűvös és kemény. Testalkata általában karcsú, s a lég-elem túlsúlya miatt száraz. Személyisége mindenben gyors – a szerelemben, a feledésben, az emésztésben vagy a mozgásban egyaránt. A vata túlsúlyát gyakran társítják az idegességgel vagy elmebetegséggel. A vata-ember kerüljön mindenféle gyógyszert, s inkább az étrenddel, s más természetes eszközökkel törekedjék a tökéletes egészségre, a hosszú életre.

1994/16.