Pincér! Új étlapot kérünk!

A Gallup intézet által nemrégiben végzett közvéleménykutatás eredményei legalább is elgondolkodtatóak az étteremtulajdonosok és séfek számára. Az Egyesült Államokban minden harmadik vendég előnyben részesítené az olyan jobb éttermeket, ahol vegetárius kínálat is van. Ezért a Szövetségi Vendéglős Liga kifejezetten ajánlja tagjainak, hogy néhány vegetárius fogást is szerepeltessenek az étlapon. Fontos, hogy ezek az ételek jelen legyenek a kínálatban is, hiszen meglehetősen kellemetlen elmagyarázni a sok esetben közömbös és értetlen pincérnek, hogy a kedves vendég nem fogyaszt húst, halat és tojást. Mert ha a kedves vendégnek sikerül is megértetnie magát, legföljebb egy adag párolt zöldséget, sült burgonyát s talán valamiféle szószt kaphat. Aligha vonzó kínálat ez olyan kíváncsi ínyenceknek vagy kezdő vegetáriusoknak, akik kulturált körülmények között finom és ínycsiklandó gabona- és zöldségételeket fogyasztanának – ha kapnának.


Az USA-ban folytatott közvéleménykutatás eredményei azt mutatják, hogy a vendégek húsz százaléka olyan éttermet keres, ahol vegetárius kínálat is van. S ha a kedvenc vegetárius éttermük zsúfolásig tömve van, kénytelenek más helyet keresni, de sok kínai büfé csak húsételeket kínál, egyik-másik pizzás meglehetősen kopott és kétes hely, s ha a jónevű salátabárokban telt ház van, kénytelenek egy előkelő és drága hotelben bekapni néhány vegetárius falatot.

Így egyre több étterem kínálatában szerepel a vegetárius koszt is, miként a hagyományos fogások, a tengeri ételek, vagy a saláták. A vegetárius étkezés fő oka az egészség. A megkérdezettek majd kilenctizede egy fitnesz-kúra kiegészítéseként keres magának növényi eledelt. A vegetárius közönség nagyobbik része hölgy, illetve az idősebb korosztály tagja.

A floridai Disney World látogatói között is végeztek vizsgálatokat. Az itteni eredményeket alapul véve megállapítható, hogy az amerikai lakosság három százaléka tisztán vegetárius életmódot folytat, a többnyire növényi táplálékok fogyasztói viszont ennél sokkal többen vannak. S ez az arány csak javulni fog, ahogy az orvosi, egészségvédő, fogyasztói és kutatócsoportok szépen felsorakoznak a vegetárius táplálkozás támogatóiként.

Így tehát egyre több helyen találni vegetárius kínálatot a legkülönbözőbb éttermek étlapján. A kamionparkolókban is vannak salátabárok, s a legelőkelőbb éttermek is gusztusos kínálattal kecsegtetik vendégeiket, mint például zöld lencse füstölt paradicsommal, aranyburgonya spárgával Yukon módra, vagy grillezett törökparadicsom sáfrány-makarónival!