Szaraszvatí

 

Szaraszvatí a tudás és ékesszólás istennője, Brahmá, a kozmikus rendező hitvese. Brahmá a legfőbb intelligencia, párjának neve pedig „áradás”. A Rg-védában szent folyam és annak istennője is egyben, így a tisztaság és a termékenység eszméje is kötődik hozzá. Ma misztikus módon egyesül a Szaraszvatí folyam a szent Gangesz és Jamuná folyamokkal Prajágnál, ami a hinduk egyik legszentebb zarándokhelye.
A folyékonyság, áradás a tudás és ékesszólás páratlan allegóriája, s Szaraszvatí a kozmikus teremtés rendező erejét, magasabb értelmét is képviseli. Minden tudás, művészet benne testesül meg: képző- és előadóművészetek, tudományok, kézművesség és szakmák, s irodalom, költészet, zene, ráadásul a szanszkrt nyelv tudománya is.
A bölcsesség a tudatlanság ellenpólusa, s e világosságot tükrözi fehér bőrszíne is. Négy karja az isteni bőség, a mindenhatóság jele, lótusz-trónuson foglal helyet, vagy hátasállatán, a hattyún, vagy páván utazik. Két kezében indiai lantját, a vínát tartja, másik két kezében pedig pálmalevél könyvlapokat és olvasófüzért – amik az isteni dimenziókhoz kötő éteri muzsika, valamint a szépművészetek nélkül oly száraz szekuláris, elméleti tudás, továbbá a gyakorlati megvalósítás (meditáció) szimbólumai. Olvasófüzére egyben a vezeklés, önfegyelmezés, jóga és mantrazengés jelképe is. A gyakorlat a jobbjában összpontosul, a világi tudás a baljában, ami a lelkiek prioritására utal. Olykor egyéb szimbólumokat is használnak (kötélhurok, elefántösztöke, lótuszvirág, háromágú szigony, kagylókürt, diszkosz és egyebek), vagy harmadik szemmel, esetleg több karral ábrázolják. A páva a csábító illúzió-világ állata, a tiszta hattyú pedig a megkülönböztetőképesség és a tudás szimbolikus állata.

szaraszvati – 1. az ékesszólás és tudás félistennője (Brahmá hitvese); 2. beszéd, szólás, szavak; 3. egy folyó (ami a pusztaság homokjába vész); 4. folyó (ált.); 5. tehén; 6. kiváló asszony; 7. Durgá neve; 8. buddhista istennő; 9. szóma-növény; 10. egy bolygó

 

SZARASZVATÍ-MANTRA:

szaraszvati namasztubhjam varadé kámarúpiní
vidjárambham karisjámi sziddhirbhavatu mé szadá

„Óh, Szaraszvatí Istennő! Óh, áldásosztó, vágyak beteljesítője! Tanulmányaim megkezdése előtt hódolatom ajánlom néked! Kérlek, tégy mindig tökéletessé!”

Szaraszvatí a tudósok, művészek és diákok patrónája, s az iskolák védő istenasszonya is, a tél folyamán (január-február) külön ünnepnapot szentelnek néki, s az otthonokban éppúgy imádják, mint az oktatási intézményekben. Ilyenkor hangszereket, iskolai eszközöket is az oltárra helyeznek, mert ezek az istennő lakhelyei.
Visnu emblémái talizmánként védik a hívő embert, aki így nem lesz a bűn és tévedés martaléka.

Szaraszvati és Visnu szimbólumai

tablazat

 

 

 

 

 

48/2008.