A négy típus és alosztályaik

 

 

 

RACIONÁLIS – PROMÉTHEUSZI – FLEGMATIKUS

Építkező – Albert Einstein, Marie Curie, Abraham Lincoln, Charles Darwin
Lángelme – Arisztotelész, Nagy Péter, Isaac Asimov, Nietsche
Feltaláló – Nikola Tesla, Mark Twain Walt Disney
Tábornagy – Napoleon, G.B.Shaw, Margaret Thatcher, Bill Gates

 

IDEALISTA – APOLLÓI – KOLERIKUS

Bajnok – Lev Tolsztoj, Joan Baez, Carl Rogers
Tanácsadó – Gandhi, Emily Dickinson, Carl Jung
Tanító – Buddha, Platon, Hermann Hesse, Mihail Gorbacsov
Gyógyító – Albert Schweitzer, Lady Diana, Emily Bronte

 

MŰVÉSZ – DIONÜSZOSZI – SZANGVINIKUS

Szerző – Mozart, Gaugain, Rousseau
Előmozdító – F. Scott Fitzgerald, Churchill
Előadó – Elvis Presley, Pablo Picasso, Hruscsov
Iparos – Charles Lindbergh, Rommel

 

OLTALMAZÓ – EPIMÉTHEUSZI* – MELANKOLIKUS 

Felügyelő – I. Erzsébet
Védelmező – Teréz anya
Gondoskodó – William Kellog
Igazgató – II. Erzsébet, Brezsnyev

*Epimétheusz (görög, am.utólag gondolkodó) a görög mitológiában Prométheusznak (am. előre gondolkodó) az öccse, aki bölcs bátyja tanácsa ellenére feleségül vette Pandorát.

 

A racionális elvont a kommunikációban, a célok megvalósításában haszonelvű, a stratégiaelemzésben fölöttébb járatos lehet. Intellektuális elfoglaltsága a tervezés és rendszerezés (ez a szervező típus), illetve a feltalálás és helyzetalakítás (ez a mérnöki alcsoport), sőt e területek valamelyikének valóságos mágusa. Büszke kompetenciájára, becsüli magát, ha autonóm, magabiztos, mert erős akaratú. Tudásszomja szinte csillapíthatatlan, az észérvek híve és eredménycentrikus. A jelent illetően gyakorlatias, a jövőt illetően szkeptikus, a múltat pedig csak a maga szemszögéből nézi. A köztes időt, szüneteket preferálja, szívesen tanulmányozza a tudományokat. Passziója a technika, hivatása a rendszer-munka. Szülőként egyénies, társként jó mentális partner, gyermekként szeret tanulni. A racionális ritka típus, a társadalom 5-7 %-a. Albert Einstein az emblematikus racionális.

 

Az idealista elvont a kommunikációban, együttműködő a tervek megvalósításában, ügyes a diplomatikus manőverekben. Intellektuális elfoglaltsága a tanítás és tanácsadás a mentorok esetében valamint a delegálás és oktatás az érdekvédő esetében, s ha tehetné, a társadalmi fejlődés eme területein szeretne bölcssé válni. Természetes érzéke van az emberi viszonyok harmonizálására, buzgón tanulmányozza a gyakorlati etikát, olykor diplomatikus vezető, s elképzelt absztrakt világáról szívesen beszél metaforákban. Büszke magára, ha tetteiben empatikus, becsüli, ha nagylelkű, s akkor magabiztos, ha hitelesnek érzi magát. Egyéni, kivételes identitásra vágyik, mély és tartalmas kapcsolatokra sóvárog. Némi romantikára minden nap szüksége van, alaposságra vágyik és eredendően bízik inuíciójában. Keresi identitását, naiv a jövőt illetően, misztikus a múlttal kapcsolatban, kedvenc helye és ideje az ösvény és a jövendő.  Humán tárgyakból jó, passziója az erkölcsösség, hivatása a személyzeti munka. A családi kapcsolatokban kölcsönösségre törekszik, lelki intimitást biztosít párjának, fantáziájuk kiélését gyermekeinek, önmagának pedig folytonos ön-megújulást. az idealista is ritka embertípus, a társadalom 8-10/-a. Emblematikus idealista Móhandász Gandhi.

 

A művész konkrét a kommunikációban, tervei megvalósításában pedig haszonelvű, a taktikai lépések mestere. Intellektuális készsége és elfoglaltsága a dolgok előmozdítása és működtetése a siettető esetében, illetve az alkotás és előadás az improvizáló esetében. Ha teheti, efféle területen gyújt erényeket. Büszke magára, ha tetteiben nagyvonalú, becsüli magát, ha vakmerő, magabiztos, ha alkalmazkodóképessége erős. Szenzációéhes típus, hisz a spontaneitásban és imád hatást  gyakorolni másokra. A jelent illetően hedonista, optimista a jövőt illetően, cinikus a múlttal. Kedvelt helye és ideje az itt és most. Szívesen tanulja a művészeteket, passziója a technika, hivatása a végrehajtó jellegű munka. Engedékeny szülő, játékos társ és gyermek. Művészlelkek ott gyülekeznek, ahol történnek a dolgok, az emberek 35-40 %-a ide tartozik. Ernest Hemingway az emblematikus művész.

 

Az oltalmazó határozott a kommunikációban, a célok megvalósításában közreműködő, s a háttérmunkában, kiszolgálásban kiváló lehet. Intellektuális készsége és elfoglaltsága a felügyelet és igazgatás a gondoskodó típus esetében, illetve az ellátás és oltalmazás a megőrző típus esetében. Az efféle társadalmi gondoskodás tisztviselőiként érzi jól magát. Büszke magára, ha tetteiben megbízható, becsüli magát, ha jót cselekszik, s magabiztos, ha becsületes lehet. Biztonságkutató személyiségként hisz a legitimációban és szeret tatozni valahová. A jelent illetően sztoikus, a jövővel kapcsolatban pesszimista, a múltat illetően pedig fatalista. Kedvenc helye és ideje a kapu és a múlt. Kereskedelmet tanul, szenvedélye a szabályozottság, hivatása az anyagias munka. Szülőként rugalmas és elfogadó, segítőkész partner, gyermekként kényelmes. Még a művészlelkeknél is gyakoribb típus, az emberek 40-45 %-a oltalmazó. Emblematikus példája Teréz anya.

(keirsey.com)

 

 

46/2007.