A száz fős falu

 

Nemrégiben fordulóponthoz érkezett az emberiség, átléptük a bűvös hatmilliárdos lélekszámot. Önmagában ez az adat nem sokat mond. Ha a hangyák lélekszámához hasonlítjuk, elenyésző, ám ha ennek a fajnak, az embernek a Föld bolygó eégszére gyakorolt befolyását vizsgáljuk, annál drámaibb a hatás. Az ember minden égövön megtalálható, tehát nagyon alkalmazkodó. Intelligenciájánál fogva a többi élőlénynél lényegesen nagyobb hányadot szakít ki magának bolygónk készleteiből, s az anyagi civilizáció mélyülésével egyre csökken hajlandósága a holisztikus együttműködésre, s mind jobban fokozódik a kihasználó, természeti és humán erőforrásokat egyaránt kimerítő attitűd. Ennek alternatívája lehetne a fenntartható fejlődés, amely nem a túlhajtott és állandóan növekedésben, hanem inkább egy békességes stabilitásban leli meg a létezés értelmét és célját.
Ha egy görbén ábrázolnánk az emberiség lélekszámának gyarapodását, exponenciálisan felfelé ívelő vonalat kapnánk. Sok tíz- vagy százezer esztendei stabilitás, majd hosszú  évezredek lassú növekedése után hihetetlen meredek az emelkedés. az emberiség lélekszáma az utóbbi negyven-ötven évben ugrott meg drámaian. Számítások szerint 12000 évvel ezelőtt kevesebb, mint öt és fél millió ember élt a földön, s akkortájt a lélekszám megkétszereződéséhez háromezer esztendő volt szükséges.  A huszadik században ehhez már századannyi idő is elég volt, 1950-ben két és fél milliárd, 1980-ban pedig majd ötmilliárd főnél tartunk.
ezért mondotta Szent-Györgyi Albert, hogy a sok millió esztendő alatt fejlődő emberi agy ma képtelen lépést tartani a változások gyorsaságával. Gandhi azonban azt a bölcsességet szokta emlegetni, miszerint a világ úgy van elrendezve, hogy mindenkinek jusson elengedő a megélhetéséhez, azonban a világ minden kincse sem elégítheti ki egy ember kapzsiságát.
De ne milliárdokban gondolkodjunk, hiszen ezek kezelhetetlen számok, legföljebb statisztikai adatok. Az arányokat megtartva képzeljük el, mintha Földünk lakói egy száz fős faluban élnének. Vajon milyen arányokat tippelnénk?  Ha szeretne meglepődni, takarja el a számsort és tippeljen!
Vajon hány orvos, tanár, pap, vagy egyszerűen felelősen gondolkodó ember volna e faluban? Mennyit költenénk fegyverekre és mennyit oktatásra, egészségre? Békesség uralkodna-e avagy békétlenség? Kicsiny falunkban rögtön látjuk, mekkora szükség van elfogadásra, megértésre és a nemesebb emberi célok keresésére.
a mesterséges intelligencia kapacitása valamikor az 1970-es évek elején lépte át az emberi agyak összesített kapacitását. Egyre halad előre a mesterséges intelligencia terjedése, az ember már-már életképtelen a gépei nélkül, de vajon hol marad az Ember természetes intelligenciája?

 

A száz fős faluban élne:

európai ember 21 fő
ázsiai 57 fő
afrikai 8 fő
nyugati féltekéről való (Észak+Dél) 14 fő
52 fő
férfi 48 fő
nem fehér bőrű 70 fő
fehér bőrű 30 fő
nem keresztény 70 fő
keresztény 30 fő
heteroszexuális 89 fő
homoszexuális 11 fő
a falu vagyonának 59 %-át birtokolja 6 fő
(mind az Egyesült Állapokból!)
elégtelen lakáskörülmények között él 80 fő
írástudatlan 70 fő
alultáplált 50 fő
majdnem halott 1 fő
majdnem megszületett  1 fő
felsőfokú végzettséggel rendelkezne 1 fő
számítógéppel rendelkezne 1 fő

 

A Föld panaszkodik a Marsnak:
– Képzeld, homo sapiensem van!
– Ne aggódj, hamar elmúlik!

 

30/2002.
Rácz Géza