Az édes íz keserűsége

 

A cukor igen ellentmondásos hatást gyakorol az emberi egészségre. A túlzott cukorfogyasztásnak számos kellemetlen hatása lehet, például: idegesség, fogszuvasodás, ájulás, fáradékonyság, elhízás, csontritkulás, agyvérzés, bőrkiütés és sok más. E tünetek oksági viszonyrendszere meglehetősen összetett. A magasabb cukorbevitel fokozza az inzulinkiválasztást. Ha a szervezet nem használja fel teljes egészében az elfogyasztott cukrot, az inzulin a cukor egy részét segít zsírrá alakítani.
Az édesszájúak hajlamosabbak a túltáplálkozásra, mivel a cukor nem csillapítja úgy az éhséget, mint a komplexebb szénhidrátok. S mivel a cukor asszimilációjában a B-vitaminok is szerepet játszanak, így csökken vagy akár ki is merülhet a szervezet felhalmozott vitaminkészlete. Mindez nemcsak elhízáshoz vezet, de növelheti a vérnyomást, és szívpanaszokat is eredményezhet. A fokozott cukorbevitel a szervezet rézkészleteit is csökkenti. Felborul a kalcium/foszfor egyensúly, ami a csontépítésben okozhat gondokat. A vércukorszint hirtelen emelkedése számos pszichológiai tünetet is eredményezhet. Ezek kezelése a legegyszerűbb: mindössze csökkenteni kell a cukorfogyasztást, a komplex szénhidrátok bevitelének, valamint a növényi rostoknak és alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztásának fokozásával párhuzamosan.
Az egészséges diéta megtartásában a feldolgozott élelmiszerek jelentik a legbizonytalanabb tényezőt. A félkész vagy feldolgozott ételeket fogyasztva ugyanis az ember akár észrevétlenül is komoly cukorfogyasztóvá válhat. Ki gondolná, hogy a ketchup is jelentős cukoradagot tartalmaz? A cukor és a só legtöbb feldolgozott élelmiszer beépített ügynöke. Egészségünk érdekében nagyon fontos a vásárolt ételek összetételének megismerése. Kísérjük hát figyelemmel azt!
Persze nem csupán a rejtett cukor jelenthet valódi tápérték nélküli „üres kalóriákat”. A vércukorszint gyorsabban és jelentősebben emelkedik egy nagy adag gyári burgonyapüré elfogyasztása után, mint egy adag fagylalt elnyalogatását követően, hiszen a keményítő módosult cukor. Könnyen előfordulhat, hogy teljes cukorfogyasztásunk háromnegyede az agyonreklámozott gyári élelmiszerekkel kerül be szervezetünkbe. Ha tehát csökkenteni szeretnék cukorigényünket, először is a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását kell visszaszorítanunk. Ha sikerül megakadályozni a rejtett cukorbevitelt, sokkal könnyebb kontrollálni cukor fogyasztásunkat. A napi kalóriabevitelben a cukor aránya ne legyen több tíz százaléknál!
Étrendünk ideális energiaforrása teljes-őrletű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek komplex szénhidráttartalma. A nagyobb egységekből összetevődő komplex molekulák – egyéb tápanyagok kíséretében – lassabban emésztődnek, így a vércukorszint hirtelen emelkedése nem következik be. Az ilyen egészséges, rostdús tápanyagok a jóllakottság érzetét keltik, valóban táplálóak, s a vércukorszint is kiegyensúlyozott marad.
Ám mit tegyünk, ha mégis édességet kíván az ember? Az ebédet a tradicionális vegetáriánus étrendben is édesség zárja. Hogyan oldható ez meg cukor nélkül? Az élelmiszeripar is fölismerte a fogyasztók édesszájúságát, ugyanakkor egészségigényüket is igyekszik figyelembe venni. Ezért az ipar hosszó ideje használ mesterséges édesítőszereket, amelyek kalóriát nem, édes ízt annál inkább jelentenek. Ilyen pótszer volt a szaharin, mait ugyan a főzéshez nem lehetett használni, mert megkeseredett. Hamarosan az is kiderült, hogy a szaharin rákkeltő is lehet, s így használata fokozatosan visszaszorult.
A következő divatos édesítőszerek a különféle ciklamátok voltak, amik szintén karcinogén hatásúnak bizonyultak, s így használatukat – például az Egyesült Államokban – be is tiltották. Nem sokkal később ezt a döntést ugyan megváltoztatták, de már nem sikerült helyreállítani a megrendült bizalmat. Manapság az aszpartam (Nutrasweet) a divat, ami két aminosavból – aszpartin és fenilalanin – összetevődő fehérjekészítmény. Ez az anyag sokszorta édesebb a cukornál. Egy kanál cukor tizenhat kalóriát jelent, míg egy csepp aszpartam ugyanolyan édes, ám kalóriatartalma mindössze egytized kalória. Az élelmiszeripar mégsem fogadta lelkesedéssel az aszpartamot, mert előállítása majdnem ugyanolyan költséges, mint a cukoré.
Ugyanakkor bizonyos emberek számára az aszpartam fogyasztása egyenesen tilos! Van ugyanis egy különleges asszimilációs rendellenesség, a phenilketonuria. Ennek sajátsága, hogy hiányzik az az enzim, amely a fenilalanin lebontásához szükséges. Ha pedig az ilyen enzimhiányos ember vérében felhalmozódik a fenilalanin, akkor az olyan agykárosodásokat okoz, melyek elbutuláshoz vezetnek. Ma még nem ismert, hány embert érint ez az enzimhiány. Az asztartam mesterséges édesítőszer egyébként egészséges emberekben is okozhat szédülést, depressziót, fejfájást vagy agyvérzési hajlamot. Ez nem éppen biztató jövőt fest a következő generációk elé, hiszen alig akad olyan feldolgozott élelmiszer, ami nélkülözné ezt a cukorpótlót. Amíg tehát nem fékezzük édesszájúságunkat, valóságos bűnt követünk el szervezetünk ellen.
Az üdítőitalok közül is inkább a természetes gyümölcsleveket fogyasszuk. az úgynevezett diétás vagy „light” italok nem ajánlatosak, mert mesterséges édesítőszerrel készülnek. De a gyümölcs önmagában is édes, és a gyümölcscukor főként fruktóz, ami kevésbé lendíti ki a vércukorszintet.
A jövendő generációk egészséges táplálása a anyákon is múlik. Nem helyes agyoncukrozott teával vagy mesterséges édesítőszerekkel készült gyümölcslevekkel itatni a gyerekeket, mert ahogy növekszik a gyermek, egyre jobban vonzódik majd az édességekhez. Az édesített gabonapelyheket feltétlenül iktassuk ki a reggeli étrendből!
A méz is lehetne a cukor helyettesítője, de valódi tápanyagokat ez is csak elenyésző mértékben tartalmaz. Az ájurvéda szerint a hevített, főzött vagy sütött méz emészthetetlenné válik, s a méz számos embernél allergiás tüneteket is kiválthat.
Bármely természetes cukorhelyettesítő jobb megoldásnak tűnik, mint a finomított fehércukor fogyasztása. Fedezzük fel a friss és aszalt gyümölcsök, gabonafélék természetes édességét! Az igazi barnacukor, a nádcukor vagy akár a méz, de a természetes szőlőcukor is lehet jó alternatíva, de legfontosabb a mértékletesség. Számos étel természeténél fogva édes ízű, mint például a rizs, aminek nincsenek kellemetlen mellékhatásai.

Készült Dr. Devananda Tandavan orvosprofesszor írásának felhasználásával, aki számos Egyesült Államokbéli és nemzetközi orvosi és tudományos társaságnak tagja.

 

17/1994.
Dr. Devananda Tandavan