Tudja-e

 

– hogy a kenyér, amíg az asztalra kerül, a vetéstől a sütésig tizenegyszer van beszórva vegyszerrel?
– hogy ivóvízkészletünk 30 %-a ivásra alkalmatlan a kútmérgező mezőgazdaság révén?
– hogy világszerte a termőföldek 5 %-a sivatagosodik el évente, többek között a vegyszerezés hatására, miközben a Föld lakossága 40 évenként megduplázódik?
– hogy az aktív vegyszeres „növényvédelemben” dolgozók 47 %-a rákban hal meg?
– hogy Prof. Negre marseille-i orvos 100 családon, 15 éven keresztül végzett kutatásának eredményeként kimutatta, hogy egy vegyszermentes termékeket fogyasztó család ötödannyi alkalommal vette igénybe az egészségügy szolgáltatásait, mint az ugyanott élő átlag?
– hogy az Amerikai Nemzeti Rák Intézet (mely 17,5 milliárd dollárt fordított rákellenes kutatásokra) kimutatta, hogy a rák keletkezéséért 80 %-ban a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban használt vegyszerek a felelősek?

Ezzel szemben tudja-e,

– hogy Magyarország tradicionális módszerekkel is 20-25 millió embert tudna minőségi, vegyszermentes termékekkel ellátni?
– hogy Magyarország kitűnő mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, és itt is ezrével vannak olyan gazdák és gazdaságok, akik azonnal átállnának biotermelésre, főleg, ha a minősítés  költségeit az állam megelőlegezné legalább az első évben, valamint az értékesítésben legalább kezdetben segítséget kapnának a kül- és belpiac létrehozásában?
– hogy míg az intenzíven vegyszerezett termékekben minden nyugat-európai ország önellátó, sőt feleslege van, addig ugyanezek az országok a bio-alaptermékek 80 %-át sok ezer kilométerről, főleg más kontinensekről (Ázsia, Afrika, Észak-Amerika) importálják. Ezzel szemben a londoni HELFEX bio-világkiállításon megkérdezett országok importálóinak többsége inkább közelebbről, Magyarországról szerezné be ezen alapanyagokat, hasonló árakért?

14/1993.
Rácz Lehel, Bio Terméktanács