Ruhatervezés másképpen

 

A híres textilipari cégek rendszerint mélyen hallgatnak arról, hogy a textíliák előállítása közben mennyi hulladék megy veszendőbe.
Ezen kívül a gyártás során használt vegyi anyagok veszélyesek a környezetre, s ártalmasak az emberek és állatok egészségére is.
A műteremben minden évben új nyári és téli kollekciók készülnek, a fényes divatbemutatók, a nőket csalogató gyönyörű (és mellékesen rendkívül környezetszennyező módon előállított) divatlapok mind azt sugallják: dobd ki a régi ruháidat, hiába jók és szépek, kimentek a divatból. Ennek a szemléletnek következtében a világon évente 43 millió tonna textil fogy, aminek a fele pamutanyag. Kinek jutna eszébe kirakatnézés közben, hogy a Földön felhasznált, a természeti környezetre és az ivóvízkészletre oly veszélyes növényvédő szerek 18 %-át a gyapottermesztésben használják fel?
Wieneke Reith, 27 éves holland divattervező elhatározta, hogy szakít ezzel az „eldobós” szemlélettel. Mivel kollégái között nem talált partnerre, leginkább bolondnak nézték, ezért baráti és rokoni kölcsönök segítségével önálló műhelyt nyitott, és 500 m pamutanyag birtokában megkezdte a termelést. Vegyszermentesen termesztett gyapotból készült, természetes növényi vagy földfestékkel színezett kelméket, gyöngyházból és más természetes anyagokból gyártott kellékeket használ fel ruháihoz.
A szabás közben leeső darabokból bábukat készít, így gyakorlatilag semmi sem megy veszendőbe műhelyében. „Ergane” márkanevű kreációit 18-tól 70 éves korig bárki viselheti, míg le nem szakad róla.
Az ökológiai termékeket árusító üzletek szívesen rendelnek Wieneke kollekcióiból. A környezetbarát vásárlók luxemburgi, holland és német boltokban találkozhatnak az „Ergane” ruhákkal. Nem kétséges, hogy Magyarországon is akadna vevő az „alternatív” öltözékekre, ha volna, aki Wieneke filozófiáját vallaná.
A fiatal tervező egyre több megrendelést kap, mégsem akar terjeszkedni, sem meggazdagodni. Szereti amit csinál, és megél belőle – többre nem vágyik.

 

 

14/1993.