Őszi-téli átállás

Október, november, december a mi éghajlatunk alatt az ősz és a telelő ideje. Ilyenkor a természetből visszahúzódik a nedvesség, gyakoribb a szeles idő, s a hőmérséklet is esik a napsugárzás csökkenése miatt. Ilyenkor fokozódik a szervezetben a vata-dósa, a vízelem aránya, s a vata jellegű betegségek is gyakoribbá válnak, különösen az efféle alkati típusú embereknél.


Érdemes ősszel átszervezni étrendünket és napi beosztásunkat. A nedvesség és a meleg csökkenését ajánlatos a megfelelő változtatásokkal ellensúlyozni. A pitta- és kapha alkati típusok számára talán kellemes a hűvösebb szezon beköszönte, de a változásokat nekik is érdemes figyelemmel követni.

Ősszel több meleg és leveses ételre van szükségünk. Gyakoribbak lehetnek az édes, savanyú és sós ízek, a keserű, a csípős és a fanyar ízek rovására. Jó táplálék ilyenkor az avokádó, vagy a füge. A barnarizs s egyéb gabonafélék a földelem hatását erősítik, ami ekkortájt igen fontos, de a kukoricával, árpával érdemes csínján bánni. A joghurt enyhíti a vata túlsúlyát, éppúgy, mint a szezám- és kukoricaolaj. A keresztes zöldségfélék – káposztafélék, zöld levélnövények, zsázsa -, valamint a zeller és az okra is fokozza a vata arányát, ezektől ajánlatos tartózkodni. A vata arányt egyensúlyban tartja az uborka, a retek, az édesburgonya, s a fűszerek közül a kardamom, a gyömbér, a szegfűszeg, a mustármag, a só és a szezámmag.

A szervezetben a vata székhelye az alsó medenceöv. A napi jóga-torna gyakorlatokba is érdemes felvenni azokat az ászanákat, amelyek nyomást gyakorolnak a medenceövre. Ilyenek a hátrahajlások, ekeállás, kobraállás, a fejenállás. Ezek az ászának segítik természetes helyén tartani a vata-elemet, csakúgy, mint egy könnyű olajos masszázs az alhason alkalmazva.

Ebben az évszakban a leggyakoribb betegségek a bőr kiszáradása és repedezettsége, a szájsarkok szárazsága, az ízületi fájdalmak és a gázok felhalmozódása. Olykor enyhe emlékezetzavarok is beállhatnak. A vata túlsúlya könnyen stabilitáshiányt és türelmetlenséget eredményezhet. Amikor ilyen tünetek mutatkoznak, szükségszerű az étrend megváltoztatása.

Az évszakok változásakor a szervezet jobban ki van téve a megfázás vagy az influenza veszélyének. Ezért ajánlatos figyelemmel kísérni az időjárás szeszélyeit, és az életmódban s az étrendben is megtenni a szükséges változásokat. Az alapokat természetesen továbbra is saját alkati típusunk határozza meg, de kisebb változások lehetségesek: fogyasszunk többet a szezonális zöldségekből. Ezzel szemben igen óvatosan fogyasszuk azokat a zöldségeket, amik nem helyben teremnek. Kerülendők az egzotikus gyümölcsök is, melyek messzi tájon termettek, még zölden vannak leszedve, s a hosszú szállítási idő alatt vegyszerekkel igyekszenek megőrizni minőségüket.

A tüzes pitta-évszakból lassan áttérünk a hűvös vata-szezonba, így természetszerűleg ajánlatos kevesebb hideg salátát vagy italt, száraz és nyers ételt, nyers gyümölcsöt fogyasztani. Az étrend felét alkothatják a dósa-típusunknak megfelelő általános ételek, másik felét a szezonális termékekből állítsuk össze. Használjunk az alkati típusunknak s az évszaknak is megfelelő fűszereket. S ne lepjen meg bennünket ilyenkor az étvágy fokozódása, de azért ne terheljük túl gyomrunkat!

1996/20.