A meg nem született naplója

Március 5.
Ma kezdődött el az életem. Apám és anyám nem tudják még. Kisebb vagyok egy gombostűfejnél, de mégis önálló lény vagyok már. Minden testi és lelki adottságom meg van határozva: például apám szemét és anyám szőke göndör haját öröklöm. Az is biztos, hogy kislány leszek.

Március 19.
Első vér- és érfalsejtjeim, első ereim most keletkeznek. Mivel a szerveim még nincsenek teljesen kifejlődve, anyámnak kell engem vér- és anyagcseréjével, vérkeringésével támogatnia. Milyen csodálatos, bensőséges kapcsolat!

Március 23.
Kialakul a szám. Egy év múlva már kacagni fogok, ha a szüleim az ágyacskám fölé hajolnak. Első szavam a „mama” lesz. Az az állítás, hogy én még nem vagyok külön ember, csak egy része anyám testének, igazán nevetséges! Nem is ugyanahoz a vércsoporthoz tartozom, mint ő.

Március 25.
A szívem elkezdett verni. Életem végéig szünet nélkül teljesíti majd szolgálatát, anélkül, hogy valaha is megpihenne. Óriási csoda!

Április 2.
Karom és lábszáram is fejlődésnek indult. Bár még sok időbe telik, amíg elindulhatok a környező világ felkutatására, megismerésére, amíg társaimmal barátságot köthetek.

Április 20.
Csak ma tudta meg édesanyám az orvostól, hogy a szíve alatt hord engem. Milyen nagy lehet az öröme!

Április 25.
Most már látni lehetne rajtam, hogy leány leszek. Biztos gondolkodnak már a szüleim a nevemen. Óh, de szeretném tudni, hogyan becéznek majd!

Április 28.
Minden szervem teljesen kialakult. Sokkal nagyobb lettem.

Május 10.
Hajam és szemöldököm nő. Hogy fog anyukám örülni szőke kislányának!

Május 13.
Nemsokára látni fogok. Szemem már csak egy varrattal van lezárva. Fény, színek, virágok, arcok – csodás lehet! Legjobban annak örülök, hogy megláthatom az édesanyámat. Csak ne tartana olyan soká. Még több mint hat hónapot kell várni.

Május 24.
A szívem teljesen kifejlődött. Állítólag vannak csecsemők, akik beteg szívvel jönnek a világra, és az orvosok roppant erőfeszítéseket tesznek, hogy műtét útján megmentsék őket. Hála Istennek, az én szívem egészséges, erős, vidám gyerek leszek. Mindenki örülni fog.

Május 28.
Ma megölt az anyám…
(H. Schwab után)

1996/20.