Mantra-terápia

Dr. Pranav Pandja, az indiai Hardwarban működő Brahmavarcsas Kutatóintézet szakértője szerint a védikus Gájatrí-mantra meditatív zengése, valamint a szigorú előírásoknak megfelelő ősi tűzceremóniák, a jagják (egészséges, vegetárius étrenddel párosítva) igen pozitív hatással vannak a résztvevők fizikális betegségeinek, mentális rendellenességeinek kezelésében, s ráadásul a környezetre gyakorolt kedvező hatásuk sem elhanyagolható. Az elmúlt tíz esztendőben több mint nyolcezer pácienst orvosolt az intézet a hagyományos lelki gyakorlatokat s az étrendi előírásokat ötvöző gyógymódjaival

A negyvenegy éves Pandja doktor belgyógyász 1974-ben föladta amerikai orvosegyetemi állását s visszaköltözött Indiába, hogy gurujának misszióját segítse. Srí Rám Sharma Ácsárja a spirituális gyakorlatok s a modern orvostudomány eredményeit egyaránt felhasználva igyekszik segíteni a rászorulókon. Jól felszerelt laboratórium méri a mantra-jagja terápia résztvevőinek biokémiai és fiziológiai változásait, s Pandja doktor szerint módszerük sokféle betegség esetében eredményesnek bizonyult, a magas vérnyomástól a daganatos betegségekig s különösképp hatásos a mentális problémák rendezésében.

Pandja doktor a vizsgálati eredmények ismeretében reméli, hogy a jagja-páthia elismert helyet kap majd a homeopáthia, a naturopáthia (természetgyógyászat) s az allopáthia mellett. Az ind intézet szerint a Gájatrí recitálása komplex hangrezgéseket kelt, a tűzáldozat során pedig hőhatás keletkezik, valamint atmoszférikus-, illetve gázösszetétel változások tapasztalhatók, amiket bizonyos gyógynövények tűzre vetésével illat-terápiával is alátámasztanak.

Hogyan működik?

A Gájatrí-mantra huszonnégy szótagból álló meditációs hangformula, amely a szervezet huszonnégy pontjához szól. A Rg-védában található mantrát alkalmazzák e hangzó-terápiában. A hangrezgések szerepét régóta ismeri a tudomány is. E mantra egyben úgynevezett bídzsa-mantra is, melyek ultraszonikus hullámalakja kedvezően befolyásolja a szervezet különböző központjait, s a mantra valóságos kulcsszóként működik az emberi tudattal kapcsolatban. A szinergikus hullámok segítséget nyújtanak a belső látásmód kibontakozásában, aminek révén érintőközelbe kerülnek a spirituális értékek. Hinduk ezrei érzik, élik át ugyanezt a kellemes, megnyugtató hatást, mikor mindennapos meditációjuk során a Gájatrít zengik, bár többségük sohasem hallotta a Brahmavarcsas Kutatóintézetről. A mantrát hajnalban recitálják, eszményi körülmények között; a mantra egyes szavai a napot, illetve annak sugarait köszöntik.

A Gájatrí erejét számos nem-indiai tudós is fölismerte. A neves magyar származású író, Arthur Koestler az ötvenes években kereste fel Indiát, és ott Benáreszben lakott. Egy interjúban mondotta: „A Gájatrí olyan, mint a nukleáris tömegpusztítás ellenszere. Komoly erőforrás a Gájatrí, ami valóságos védőernyőként oltalmazhatja Indiát. Ha több millió ember egy időben zengi a Gájatrít, ez a kollektív tudatállapot antiszeptikus védőpajzsot jelent a számukra, ami akár az atomsugárzás ellen is hatásos védőernyő lehet.”

Japánban is folytattak tudományos kísérleteket a Gájatrí-mantra erejének vizsgálatára. Indiában Aurobindo nagy jövőt jósolt a Gájatrínak, Rabindranath Tagore pedig azt mondotta, hogy Indiát az egy lélegzetre végigmondható, egyszerű és magasztos Gájatrí-mantra ébresztette föl szendergéséből.

Jaska Nirukta című védikus értelmezőszótára szerint a Gájatrí etimológiája a prána-életenergia védelmezőjére és éltetőjére utal. Ezért méltán intézik e fohászt a Naphoz, inspirációt s az intellektus csiszolását kérve. Mások szerint a Gájatri olyan meditatív fohász, melynek zengése fölszabadít az anyagi kötöttség alól, s teljesen transzcendenssé teszi a tudatot, így közelebb viszi az embert az Abszolútumhoz. A Gájatrí ilyenfajta zengése tiszta lelkigyakorlat.

Jagja-páthia

A Gájatrí-mantra a hangenergia, a jagja (tűzáldozat) pedig a hőenergia forrása. A sokféle áldozat pontos előírásait a Jadzsur-véda összegzi (jadzsusz jelentése: áldozati formula). A védikus tűzceremóniák során bizonyos fajta gyógynövényeket és fafajtákat meghatározott mennyiségben és sorrendben vetnek a tűzre. A részletek itt nagyon fontosak, még az áldozati tűztér nagysága is adott. Pandja doktor szerint a jagja tűzáldozata a gyógynövények izzításának tudományos igényű módszere, ami a résztvevő személyek s a környezet szempontjából is a legkedvezőbb eredményt biztosítja. Az inhalált gyógyszerek 80-90%-a hasznosul. A jagja hő- és fényhatását kedvezően egészíti ki a mantrák hangrezonanciája, csak arra kell ügyelni, hogy a tűz fellobbanásának alkalmas pillanataiban a megfelelő hangrezgés zengjen föl.

A jagják segítenek a mentális problémák, így a depresszió, a neurózis, a pszichózis, skizofrénia, melankólia stb. kezelésében. Márpedig mai világunk feszült és zaklatott életvitele, a társadalmi lét degradálódása s a morális hanyatlás nagy mértékben hozzájárul a pszichoszomatikus betegségek kialakulásához. A tűzceremóniák ebben is segíthetnek.

Az áldozati tűz lángjaiban a következő kellékeket ajánlják fel: elsősorban fát, így szantálfát, deodár vagy hegyi cédrusfát, mangó-, palása- és bilvafát, továbbá kardamomot (ez egy finom keleti fűszer), szegfűszeget, kámfort, gyümölcsöket és gabonaszemeket, köztük búzát, rizst, árpát és szézámmagvakat. Emellett borsóféléket, cukrot és mézet, valamint gyógynövényeket (brahmí, sankhapuspi, nagkésar és szómlata) vetnek a tűzre.

A jagja tüzének hőmérséklete 250 és 600˚C között váltakozik, s az illatos anyagok gőzpárája, füstje egyéb aromás gázokat, anyagokat (pl. thymol, eugenol, terpenol) is magával visz, így a jagja füstjét már messziről érezni lehet. A jagja párái és füstje antiszeptikus hatásúak, mert a szénhidrátok oxidációja formálsavat és acetátsavat eredményez, melyek kiváló fertőtlenítő hatású szerek. A rovarokat s egyéb nem-baktérium kártevőket a kámfor s az egyéb illóolajok párája vagy elpusztítja, vagy messzire kergeti. Ez pedig a tűzceremónia környékén szinte növényvédőszerként hat a vegetációra.

A kutatóintézet

A Brahmavarcshas Kutatóintézet, amely 1979-ben alakult a Himálaja lábánál, a tudomány és a lelkiség egybefonását tűzte ki célul. Kutatói új tudományos távlatokat igyekszenek föltárni a laboratóriumi és klinikai kísérletek alapján, igazolva azokat a fölismeréseket, melyeket India szentjei aszketikus életmódjuk eredményeképp intuitív módon már évezredekkel ezelőtt fölismertek.

1996/21.