Egészség, boldogság, harmónia

Ájurvéda doktor Budapesten

Dr. Partap S. Chauhan a Delhi Egyetemen szerzett orvosi és sebészeti diplomát. Harmadévesen látogatott el India egyik legnevesebb ájurvédikus orvosa, Kaviraj N. C. Sharma klinikájára, majd diplomája megszerzése után az ő keze alatt dolgozott közel öt évig. Megtanulta a hagyományos ájurvédikus diagnosztizálást és gyógykezelést, valamint a gyógyszerek házilagos előállításának eredeti módszerét. Chauhan doktor a múlt év novemberében tartott előadást és konzultációt Budapesten a Hindu Kultúra Házában, ahol Winternitz Andrea beszélgetett vele.


– Ön többek között Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Dániában, Németországban és Oroszországban tart egyetemi kurzusokat és előadásokat az ájurvédikus orvoslásról. Hogyan fogadják ezt az ősi tudományt Európában?
– Világszerte megnőtt az érdeklődés az alternatív gyógyászati módszerek iránt. Európában, úgy vettem észre, az ájurvéda fizikai változata az ismertebb, amelyben kisebb hangsúlyt kap a szellemi oldal. Többféle szempont szerint lehet az ájurvédát tanítani: az orvosi egyetemen úgy tanítják, és ugyanúgy kezelik, mint a többi tudományt, ájurvédikus mesterem viszont a hagyományos, pálmalevelekre írt védikus írások szerinti gyakorlatot tanította. Én ezt az eredeti formáját szeretném bemutatni az embereknek, mivel ez nemcsak gyógyítási rendszer, hanem az egészségmegőrzés és –helyreállítás tudománya is, melyben a helyes életmód, táplálkozás és testmozgás gyakorlása fontos szerepet játszik.

– Ön Delhitől 20 km-re, Faridabadi klinikáján dolgozik, s fontos részt vállal az ottani Jiva Institut munkájában is, mely intézet tevékenysége nagyon elismert Indiában.
– A Jiva Intézetnek hármas célja van. Régen pálmalevelekre írták a tanításokat, de ma már ezek a levelek egyre rosszabb állapotban vannak. Egyik fő tevékenységi területünk ezért a védikus szövegek eredeti formájának megőrzése, az ősi iratok megóvása és digitalizálása. Másik célunk az ájurvéda megismertetése, a helyes életvezetés, táplálkozás oktatása. Munkánk harmadik része pedig egy új oktatási forma kidolgozása és bevezetése Indiában, s az Interneten működtetett távoktatás.

Az intézetben egy-, két-, három- és négyhetes tanfolyamokat tartunk. Az ájurvédikus tanfolyamok között van rejuvenációs, fiatalító terápia, olajos masszázs terápia a pancsa karma tisztító módszereivel és teljes tisztító terápia. A tanfolyamokon azt tanítjuk meg, miként élhet az ember harmóniában a természettel és az emberekkel. A szülőket arra neveljük, hogyan tartsák fenn gyermekeik testi, mentális és spirituális egyensúlyát. Tanítjuk a test szubtilis energiáinak felébresztését és keringetésének a módszereit, a jógát és pránájámát. Gyakorlati bemutatókon keresztül oktatjuk az embereket, hogy rájöjjenek, kicsodák is valójában.

1990-ben nyitottam meg önálló klinikámat és gyógyszertáramat. Azóta sok, különféle betegségben szenvedő embert gyógyítottam. Az ájurvéda eredeti megközelítése, a Kaviraj N. C. Sharmától kapott tudás, és a saját készítésű tiszta gyógyszerek hatóereje által sikerült a krónikus betegek gyógyítását segítenem. Bizonyos mértékig a modern gyógyászat által gyógyíthatatlannak minősített betegségek kezelésével is értem el eredményeket, mint például veseproblémák, májzsugor, ízületi gyulladás, cukorbetegség, rák, AIDS, sclerosis multiplex, psoriasis és más bőrbetegségek esetén.

– Úgy tudom, magyarországi meghívói – Miklós Zsófia és Dr. Telkes József – az Interneten keresztül találtak rá a honlapjára, s elektromos levelezéssel léptek kapcsolatba Önnel, mielőtt felkeresték volna Indiában. Mióta van jelen az Interneten?
– Egy Internet-rajongó barátom javasolta még 1996-ban, hogy jelenjek meg a világhálón. Indiában az Internet kevéssé ismert, ezért először szkeptikus voltam, de egy bemutató meggyőzött arról, hogy mekkora értéket képviselne egy tájékoztató az ájurvédáról, és egy közvetlen, számítógépes hozzáférési lehetőség a témához. Azóta tartok tanfolyamokat ilyen módon is, és válaszolok az érdeklődők kérdéseire e-mailben.

– Előadásában említette, hogy az emberek legnagyobb problémája az ún. önazonosság krízis. Mit jelent ez?
– Az ember azonosul a testével. Pedig, ha fáj a fejünk azt mondjuk, fáj a fejem, vagyis a személyről és birtokáról beszélünk. Sohasem mondjuk, hogy én, a fej, fájok. Az embereknek nincs elgondolásuk arról, hogy kicsodák valójában. Ráadásul gyakran olyan tevékenységet végeznek, ami nincs harmóniában az egyéniségükkel. Ez zaklatott tudatállapothoz vezet. Így lesznek az emberek tudatilag és testileg betegek. Olyan ez, mintha az ember úgy dolgozna egy üzletben, hogy nem tudja magáról, hogy ki ő: eladó, menedzser vagy igazgató?

Tegyük fel, hogy van egy autónk, amiről nem tudjuk, gázolajjal vagy benzinnel működik-e, és mást töltünk bele, mint amit kell, de azt várjuk, hogy ezzel az üzemanyaggal menjen az autó. A megoldás az, hogy az ember az autó készítőjéhez fordul, és elolvassa a gépkönyvet, amelyben minden pontosan benne van.

Ha magunkról akarunk tudni, akkor Istent kell megkeresni, és elolvasni a könyvet, amelyben instrukciókat adott rólunk. A mi „gépkönyvünk” az Ájurvéda, amelyben pontosan le van írva, hogy milyenek vagyunk.

Az ember lényege a lélek, de sajnos, ezt gyakran elfelejti. Ez az önazonossági krízis alapja, ami ma nagyon súlyos és általános probléma.

– Mi az ájurvéda elméleti háttere?
– Az ájurvéda szó jelentése: az élet tudománya. De tudni kell, hogy mi is az élet. A védikus tanítások szerint az ember nemcsak testi lény, hanem a test, a tudat, az érzékszervek és a lélek együttes rendszere. Ennek a rendszernek az egyensúlya és harmóniája az egészség. Az ájurvéda ezért az ember teljes személyiségével foglalkozik, s két célja van: megőrizni az ember egészségét, s meggyógyítani a betegeket.

Fizikai szinten az ember három minőségből, az ún. tridósából áll: ez a vata, a pitta és a kapha, ami a tér- levegő, a tűz és a víz- föld elemekkel áll analógiában. Az egészség ezek egyensúlyát jelenti.

Mentálisan a jóság, a tisztaság, vagyis szattvikus minőségek növelése vezet harmóniához. Itt is három a kiindulás, a szattva, radzsasz és tamasz, vagyis a tiszta, az erőteljes és a lehúzó minőségek közül az első gyakorlása, megélése vezet jobb életminőséghez.

Spirituálisan pedig az eredeti forrással, Istennel való összekötöttség fenntartása ad harmóniát.
Fontos, hogy e három szint egyensúlyban legyen.

Az ájurvéda természetesen nem csak az indiai emberekhez szól, hiszen minden embernek ugyanaz a felépítése, hasonló a gondolkodásmódja, érzésvilága, tudati működése.

– Mit tanácsol az ájurvédikus orvos a ma emberének?
– Az ájurvéda sok tisztító eljárást ismer. Először is fontos a méreganyagok kiürítése a szervezetből. Tartsa tisztán az emésztőrendszerét! Táplálkozzon helyesen, és ügyeljen arra, hogy naponta végezzen egészséges testmozgást. Szokjon rá a rendszeres gyógyteázásra és testének heti egyszeri olajos masszírozására, mert a test méregtelenítése és a tudat időnkénti ellazítása, a relaxáció révén egészsége és életminősége látványosan és rövid idő alatt megjavul. Az ájurvédában a pancsa karma gyógykezelés kifejezetten a fizikai tisztításokkal, a test méregtelenítésével foglalkozik.

Ha mentálisan is meg akar tisztulni, akkor a haragot, a kapzsiságot, a féltékenységet, a kötődést, az érzéki vágyakozást és az egoizmust a megértés révén fel kell cserélnie az alábbi erényekre: igazmondásra, nem- ártásra, erőszakmentességre, az univerzum minden teremtményének megbecsülésére, az önzetlen szeretetszolgálat gyakorlására és a szeretetre, ami elvezet a harmóniához. Minden ember boldogságra törekszik, és ennek elérése a harmónián keresztül valósulhat meg.

2000/28.