Ászana – A jógatartások királynője

Néha az emberek megkérdezik, melyik a legkedvezőbb az összes ászana (jóga-testtartás) közül. Igazából akkor kapjuk a legtöbbet, ha sok különféle ászanát gyakorlunk egy jól átgondolt programban, ami minden testrészt bevon a gyakorlásba. Mégis van egy ászana, amely pozitívan hat az egész testre, innen van a neve is – szarvangászana, a gyertyaállás. Szarva jelentése „teljes”, anga „testet” jelent. Valamennyi jóga-testtartás közül ez az egyik leginkább ajánlott.


Gyakorlásának therápiás hatása az egész testre kiterjed, ezért tekintik az ászanák királynőjének vagy anyjának. A szintén rendkívül hasznos, csak sokkal nehezebben megtanulható fejenálláshoz (sírsászanához) hasonlóan a szarvangászanában is megfordul a test helyzete. Mivel fordított a testhelyzet, a föld sugarait és a kozmikus sugárzást fordított irányból kapjuk. A normál álló helyzetben talpunkon keresztül kapjuk a föld negatív energiáját, míg a kozmoszból érkező pozitív sugárzás a fejtetőn keresztül ér bennünket. A föld negatív energiáját a fejtetőn, a kozmikus energiát pedig a lábakon keresztül kapva testünk intenzív regeneráló kezelésen megy keresztül. Ezen kívül a megfordított gravitáció is rendkívül jó hatással van a testi szervekre. Nézzük, mennyi pozitív hatása van az ászana rendszeres végzésének:

– A szív teljesen megnyugszik, mert ebben a fordított gravitációs helyzetben sokkal kisebb erőfeszítés szükséges a vérkeringéshez.

– A mellkasi és a nyaki szervek friss vér- és oxigénellátást kapnak. A mellkas és nyak mirigyei regenerálódnak és megerősödnek, ami megfiatalodott endokrin- és immunrendszert eredményez.

– A pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy regenerálódnak, ezáltal az emésztési rendszer ismét szabályosan működik.

– A fejbe friss vér- és oxigénáramot juttatva biztosítja a hipofízis és a hipotalamusz megfelelő működését, ezáltal fokozza a gyermekek és fiatalok optimális mentális és fizikai fejlődését.

– A felnőtteknek a fiatalosság és ruganyosság megőrzésében segít.

– Regenerálja a test vérkeringési rendszerét, egészségesen tartja az artériákat és vénákat, megszünteti és megelőzi a visszeret, az aranyeret.

– Mivel a nyak és mellkas friss vérellátást kap, még a közönséges megfázás is kevesebb olyan gonddal jár, mint fájó torok, eldugult orr és hörgők, stb.

– Az idegekre gyakorolt csillapító hatás nagy megkönnyebbülést ad a túlfeszítettség, hirtelen harag, idegösszeomlás és álmatlanság miatt szenvedőknek.

– A testi gravitáció megváltoztatása pozitívan befolyásolja a hasi szerveket, segít az olyan bajok enyhítésében, mint székrekedés, vizelési rendellenességek, menstruációs problémák, sérv, bél- és gyomorfekélyek, valamint vastagbélhurut.

– A cölibátust gyakorlók számára nélkülözhetetlen, mivel enyhíti a nemi szervekre nehezedő nyomást, mérsékli a nemi vágyat és fokozza a mentális erőket.

Legyünk óvatosak, magas vérnyomásban szenvedők ne végezzék ezt az ászanát!

Szakképzett jógatanár vezetése mellett gyakorolva a légzésszabályozást és más jóga-testtartásokat csökkenthető a vérnyomás, ami a szarvangászana gyakorlását is lehetővé teszi. Nők se gyakorolják ezt a tartást a menstruáció időszakában.

A szarvangászana helyes gyakorlása a következő sorrendben történik:

1. Kezdje azzal, hogy háton fekszik, összehajtogatott takarón vagy vékony szivacs-alátéten. A kezeit tartsa a test mellett, tenyerek lefelé.

2. Kilégzéskor hajlítsa be a térdeit és emelje fel a lábait, míg a combok el nem érik a gyomortájékot. Tartson ki ebben a helyzetben néhány lélegzetvételen át.

3. Kilégzéskor emelje meg a csípőjét és tegye alájuk a kezeit; a test súlya a könyökökre nehezedik.

4. Emelje tovább a csípőt és a törzset függőleges tartásba, mellcsonthoz szorított állal. Csúsztassa feljebb a kezeit, hogy középen támassza meg a hát alsó részét.

5. Kilégzéskor egyenesítse ki a lábait és nyújtsa az egész testet felfelé, kezeit tovább csúsztatva a gerinc mentén felfelé, hogy megtámassza a testet.

6. Próbálja elérni, hogy a lábak és a törzs a padlóra merőlegesen álljanak. Minden belégzésnél nyújtsa meg egy kissé a lábakat és a lábfejeket, lefelé feszített lábujjakkal. A testet a hát közepére helyezett kezek tartják. Végezzen hasi légzést. A súlyt egyenletesen kell elosztani a könyökökön, a felkarokon, vállakon, nyakon és tarkón. Tartson ki ebben a helyzetben öt percig, számolva a lélegzetvételeket. Egy légzésre körülbelül hat másodpercet számítva, tízesével számolja a lélegzetvételeket, és ötször ismételje.

A szarvangászana a teljes, mindennapos jógagyakorlás része, amely a testtartásokon (ászanákon) kívül magában foglalja a légzésgyakorlatokat (pránájama), relaxációs technikákat és a meditáció gyakorlását. Az elmúlt néhány évtizedben nyugaton jelentősen megnőtt a jóga népszerűsége, ami tanúsítja, mennyire hatékony ez az ősi művészet a test és elme egészségének megőrzésében, valamint a lelki fejlődésben. Bár a jógáról sok kiváló könyvet írtak, mindig tanácsos kikérni egy szakképzett jógatanító tanácsát, mielőtt nekilátnánk a gyakorlásnak.

Charles Latchis

2001/29.