A Hold (Csandra)

 

A hindu mitológiában minden bolygó férfiként jelenik meg, így a Hold is, bár rendelkezik nőies tulajdonságokkal. Fényét a Naptól kapja, és mint ilyen, a női energiák szimbólumává vált, nem önfényű, elfogadó. Szerepe sokkal kiemelkedőbb, mint az európai asztrológiában, főleg a nőknél. Indiában a Hold horoszkópot is elkészítik születéskor.

 


Csandra a belső világunkat jelképezi, a nem látható okkult dolgok szimbóluma, az intuitív tudás, a világ megismerésének azon útja, mely nem az iskolai tanulással sajátítható el. Misztikus energiát tulajdonítanak neki, a Hold az Univerzum elméje. Gyakran azonosítják az isteni itallal, Szómával, és ilyenkor átveszi a nevét is.

Más vonatkozásban az idő szimbóluma. Állandó fogyatkozása és növekedése indokolttá teszi ezt a szerepét, így a hindu időszámítás alapjává vált. A hold-hónapok használata általánosan elterjedt, bár délen előfordul a nap-hónap rendszere is. Huszonhét (27) felesége szimbolizálja a hónap napjait, mind Daksa lányai. A Hold állásától függően alakulnak az ünnepek is. Az újhold, a telihold feltétlenül jeles napnak számít, de többnyire a félhold is, növő és csökkenő állapotában egyaránt. Így gyakorlatilag szinte hetente van egy ünnep, bár hagyományosan a heti beosztást nem ismeri a hinduizmus. A napok neve is eszerint változik. Minden hónap 30 napos, mely két részre oszlik: „fényes” és „sötét” napokra.

Szoros kapcsolata van a gyógynövényekkel, azok növekedésével és gyógyhatású energiájukkal. Az örök élet itala, Amrta is hozzá tartozik, azt mesélik, naponta csen el a Nap fényéből, így készül a varázslatos ital. Holdtöltére befejezi a munkát, de rögtön jönnek a dévák, megisszák, ilyenkor elsötétül a Hold fénye.

Születéséről több elbeszélés van, a legismertebb szerint a tengerből kelt fel, mikor a félistenek (dévák) és az ellenistenek (aszurák) harcba szálltak az ambróziáért.

Egy másik kedves történet szerint egyszer a szarvasok védelmet kértek tőle a vadászokkal szemben, de ezt Csandra visszautasította. Haragjában az egyik szarvas belerúgott, aminek a jeleit ma is láthatjuk, ha felnézünk az égre. Mint ilyet, „Szarvassal jelöltek”-nek nevezik (Mrganka).

A mitológia szerint Siva az uralma alá tartozik, szimbolizálja a szexuális energiát, a gyógyító, növesztő energiákat, féme az ezüst, formája a négyszög, száma a -2 és a +7. Hintóját 10 ló (néha szarvas) húzza, mind a négy kezében lótuszt tart.

 

31/2002.