Hindu templomszentelő Nandafalván

Akik azon a májusi vasárnapon arra jártak, biztosan elcsodálkoztak. Merthogy nem sokszor látni annyi autót, és embert egy helyen összegyűlni a magyar pusztában.


Ezen a verőfényes napon nagy volt a készülődés a Balástya mellett élő kis hindu közösség háza táján. Mindenki érezte, hogy újonnan épült templomuk hivatalos megnyitója nagy változást hozhat majd a közösség életébe. Az elmúlt huszonkét év történései, az első fiatalok leköltözése a nagyvárosból, az első tehenek vásárlása, a kommunista rendőrség zaklatásai, a sok-sok ünnep és a sok ezer vendég, aki az évek alatt ide látogatott, ma már mind Nandafalva történelmének része. Cseh Károly, a közösség egyik alapítója így fogalmazott:

“Túl vagyunk egy szép időszakon, de még szebb kezdődik. Beérett gyümölcseinket nem magunknak akarjuk megtartani, hanem szeretnénk közkinccsé tenni, hogy mindenkinek javulására, lelki üdvére szolgáljon.”

Sokan jöttek Balástyáról és a környező falvakból, városokból is. Ismerősök, barátok, rokonok. Lassan megérkeztek a médiák képviselői is, előkerültek a kamerák és a fényképezőgépek. A díszvendégek elfoglalták helyüket a templom kerengőjén, és elkezdődött a megnyitó.

Legelőször Cseh Károly mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak az építkezés sikeréhez. A falusi embereknek a toleranciáért, azért, hogy befogadták a közösséget, a szomszédoknak pedig jó tanácsaikért. Őutána Bencsik Ferenc beszélt a helyi közösség nevében, kiemelve az istenkeresés és a lelkiség fontosságát.

Kedves jelenet következett ezután: helyi kisgyerekek adtak át ajándékokat Szigeti Gyulának a templom tervezőjének és Sári Jánosnak, a kivitelezőnek. Ők ketten emberi hozzáállásukkal és szakmai tudásukkal nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a templom ilyen szép lett. Időközben jó barátsággá változott a kezdeti munkakapcsolat.

R.C. Nair, az indiai nagykövetség másodtitkára következett szólásra, aki mind kiderült maga is vaisnava családból származik, így különös örömmel mesélte otthoni emlékeit. Beszélt a templom jelentőségéről, hiszen komoly lépés ez az indiai-magyar barátság és kulturális együttműködés terén.

Nair úr után Szádhu Mahárádzs emelkedett szólásra, akinek rövid beszéde mindenkit magával ragadott. India Mungeer tartományának volt királya ma vaisnava szerzetesként járja a világot, és mindenhol elmeséli, hogy most gazdag csak igazán. Lelkiekben – s ez az igazi gazdagság. Kedves és bölcs szavait itta a hallgatóság. A végén még egy ősi mantra éneklésére is rábírta a közönséget.

Újvári László, Balástya polgármestere rövid beszédében elmondta, hogy a falu tapasztalatai nagyon pozitívak a hindu közösséggel kapcsolatban, befogadták őket, a templomot pedig a falu részének, büszkeségének tartják. Miközben a polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot, megszólalt a toronyban a harang, s a menet a királlyal az élen körüljárta az épületet. Szádhu Mahárádzs Gangesz vízzel locsolva a falakat felszentelte a templomot, ezután következett az ünnepi istentiszteletet.

Az ünnepség második felében a templom háta mögötti téren kulturális műsort láthattak a vendégek. Fellépett Dobos Katalin színművész, zenélt a Gandharva Együttes, s Váray László professzor különleges indiai hangszereivel tartott emlékezetes bemutatót.

Végül minden vendég kapott egy kis vegetariánus kóstolót, megtekinthette Nandafalva és a templomépítés történetét fényképekkel bemutató kiállítást, vásárolhatott vásárfiát a helyi kiadványokat, füstölőket, illatos olajokat és sok apró érdekességet kínáló bazárban.

Mindenki elégedett volt, és szép élménnyel távozott. Az újságírók riportalanyok után kutattak, még folyt a sajtótájékoztató, de egy dolog már bizonyosnak látszott. A rendezvény sikeres volt – egy történelmi jelentőségű folyamat fontos állomását jelentette. A vaisnavizmus ha szerényen is, de (közel 20 éve már) gyökeret eresztett hazánkban, s mára már hozza virágait is. Az új templom pedig szép példáját mutatja e földrajzilag távoli kultúrák békés egymás mellett élésének.

A megnyitóról számos újság, folyóirat számolt be. Íme néhány cím a sok közül:

Templomszentelő a Gangesz vizével (Délmagyarország)
A békesség szigete a puszta közepén (Népszabadság)
Hindu templom a magyar pusztában (Tina)
Hindu templom épült (Mai lap)
Hindu templom egy alföldi tanyán (Magyar Hírlap)
Hindu templom a tanyavilágban (Blikk)
Miért lett a maharadzsa szerzetes (Nők Lapja)

krasznai

2001/30.