Autó vagy számítógép?

Szélvédő és képernyő egész nap – micsoda perspektíva?! Korunk embere előtt ez a két dolog lebeg naphosszat, hétszámra, évekig… A gépjármű a mobilitás szimbóluma, a számítógép pedig a virtuális mobilitásé. Az ember pedig ott ül mögötte vagy előtte és…

A múlt századot az automobil forradalmasította, jelen korunkat pedig a személyi számítógép. A hatvanas években a piacvezető cég egyik szakembere lemondóan nyilatkozott, alig hat-nyolc számítógépet lehetne eladni a világon. Igaz, akkortájt még hatalmas berendezések voltak a computerek, külön légkondicionálással, mára pedig oda jutottunk, hogy a számítógépes modellváltás szinte gyorsabb, mint a motorkerékpár-gyártók eszeveszett modellváltó tempója.

Milyen párhuzamok vannak a gépjárművek és a számítógépek között? Az egyik kőolajszármazékokkal működik, a másik információval. Autó viszi otthonunkba vagy munkahelyünkre a számítógépet, míg ez utóbbi lassan befurakodott az autónkba is. Egy jobb gépkocsi motorházfedelét már nem is érdemes fölnyitni, halandó ember amúgy sem tudná működésre bírni az elromlott gépezetet.

Mindkettő azt a látszatot kelti, mintha az ember irányítaná, jóllehet inkább szolgálja a gépeket. Lejárt a jó öreg Ludd tábornok ideje, aki a géprombolók hadvezére volt a középkori Angliában – az ember már nem lázad gépei ellen, legföljebb megpróbál lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével. Egyelőre mint felhasználó, később talán mint az evolúcióban lemaradó vetélytárs?

Mindenesetre korunk meghatározó szereplője a közlekedés és az információs közlekedés. A “fejlődés” pedig nem ismer határokat. A modellek – autóban és számítógépben egyaránt – egyre jobbak, gyorsabbak, hatékonyabbak. Egyszer egy computer-guru epés megjegyzéssel illette az autóipart: ha ugyanolyan ütemben fejlesztették volna technológiájukat, mint a számítástechnikai ipar, akkor filléres autókat használhatnánk és száz kilométeren két deci benzinnel furikázhatnánk. Ám a válasszal az autóipar sem volt rest.

De hiába a gyors autó és a még gyorsabb számítógép, manapság minden sokkal kapkodóbban és idegesebben zajlik, mint korábban. S hiába mutatják a statisztikák, hogy soha ennyi szabad ideje nem volt az embernek, mint a jóléti társadalmakban, még sincs időnk semmire sem. Mire futja az időnkből? Ember, szállj ki az autódból, kapcsold ki néha számítógépedet vagy tévédet és nézz körül! Ugye milyen szokatlan a kép?

Kml

2002/32.