Ászana – Holdüdvözlet

Csandra namaszkára

A jógában az üdvözlet-sorozatok egyrészt bemelegítő jelleggel bírnak, másrészt önálló gyakorlatként is megállják a helyüket. Elcsépelt, de igaz, hogy legalább ennyit tegyünk meg testi fittségünkért: néhány Napüdvözlet sor (Szúrjanamaszkár) reggel, és néhány Holdüdvözlet sor (Csandranamaszkár) este.


A Napüdvözlet – nevéből fakadóan – reggeli ászana sorozat. Segít a testi-lelki ébredésben. A test és a tudat mozgatásával felébreszti nyugvó energiáinkat, felkészít a nappal aktivitására.

Kevéssé ismert ezzel ellentétben a Holdüdvözlet-sorozat, amely a nappal aktivitását segít csillapítani, a nélkülözhetetlen benső nyugalom relaxált állapotának kialakításával. A Hold a lelassulás.

Sajnálatosan kultúránkból elveszett a Férfi és a Nő. A mai férfitől elvárás, hogy legyen kemény, rendíthetetlen és kissé macsó. Sajnálatosan kevés azoknak a férfiaknakapáknak a száma, akiket példaként látva felszínre hozhatná egy fiatalember a magában rejlő Férfit. Egy férfi ne könnyezzen, ne legyen érzelmes, mert elveszítheti férfias karakterét.
Engedjék meg, hogy ezekkel a nézetekkel ne értsek egyet! Odüsszeusz sem átallott sírni, amikor itt volt az ideje… Az erőltetett, felvett maszk nem mutatja a benne lakót, a mögé bújót. Mert hátha csak egy kisegér?

Jelen korunk férfiatlanságát a hölgyek igyekeznek ellensúlyozni, felvéve az ideális férfira jellemző tulajdonságokat, hogy aztán néhány év múlva csalódottan belássák, a patriarchális világ nehezen fogadja el őket teljes értékűként – ráadásul, minthogy nőiességükben nem tudnak kibontakozni, egyre kiegyensúlyozatlanabbá válnak. Az elnőiesedő férfi és a férfiasodó nő boldogtalan, elégedetlen, nem életfeladatának él. Ellenben „mindama hölgyek lelke fölszabadul, akiket egy életen keresztül átmelegít a férfi Napja, szelleme”.

A Napüdvözlet bensőnk férfias, tevékeny energiáit segít mozgósítani, míg a Holdüdvözlet a nőies-befogadó, csillapító erőket aktivizálja. Mindkettőnek kiegyensúlyozottnak, a másikkal harmóniában működőnek illik lenni, így válhatunk egész-ségessé, testileg és mentálisan.

Ellazulás, belső egyensúly és a feszültségek elengedése – így jellemezhetnénk a Csandra Namaszkár, a Holdüdvözlet hatását. A gyakorlat megtanulásához, pontos kivitelezéséhez javasolt jógaoktató segítsége, hiszen néhány apró tanács, a figyelő szemek segíthetnek, és gyorsíthatják a tanulás folyamatát.

1-2. Rejtett üdvözlet (Gupta pranáma): Zárt állás, tenyereinket érintsük össze a hátunk mögött úgy, hogy ujjaink felfelé nézzenek. Vállunk és könyökünk hátrahúzva. Igyekezzünk tenyereinket minél feljebb tolni, hogy előrehajláskor a lapockák közötti szakaszt nyomjuk velük. Nyújtsunk felfelé, majd kilégzés közben hajoljunk a nyújtott lábakra. Belégzés közben egyenesedjünk fel és homorítsunk.

3-4. Oldalsó előrehajlás (Pársvottánászana): Bal lábbal lépjünk ki, s a lábfejet 90 fokkal fordítsuk el. Kilégzés közben hajoljunk előre a bal lábra, majd belégzéskor egyenesedjünk fel és homorítsunk. A bal lábfejet fordítsuk vissza, a jobb lábfejet fordítsuk el jobbra, s kilégzés közben hajoljunk előre a jobb lábra. Belégzéskor egyenesedjünk fel és homorítsunk. Ezután lazítsuk karjainkat.

5. Háromszögállás (Trikónászana): Bal lábfejünket ismét fordítsuk el. Kilégzés közben csípőbillentéssel baloldalra hajlás oly módon, hogy sarkaink, a keresztcsont és vállaink egy síkban mozogjanak. Amikor oldalirányú mozgásunk határát elértük, támaszkodjunk meg a térden, bokán, vagy a talajon. Függőlegesen tartott jobb kezünkre nézzünk fel. Belégzéskor emelkedjünk fel, s lábfejünket fordítsuk vissza. Kilégzés közben jobbra végezzük el a gyakorlatot. Jobb lábfejet fordítsuk ki, csípőbillentéssel hajoljunk jobb oldalra. A csípő és a váll maradjon egy síkban. A jobb kéz támaszt lenn, a bal nyúlik felfelé, amelyre felnézünk. Addig tartsuk ki az ászanát, míg kényelmesen, erőltetés nélkül tudjuk visszatartani lélegzetünket. Belégzés közben egyenesedjünk fel.

6. Félholdállás (Ardha csandrászana): Kilégzés közben bal lábfejünket elfordítjuk, baloldalra hajlunk, s kezünket a talajra támasztjuk. Egyensúlyunkat megtartva jobb lábunkat emeljük vízszintesig. Igyekezzünk testünket az előbbihez hasonló módon egy síkban tartani. Belégzéskor térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Kilégzés közben a gyakorlatot jobbra végezzük el. Jobb lábfejet fordítsuk, hajoljunk jobbra, s a kéztámasz után emeljük bal lábunkat. Belégzés közben térjünk vissza terpeszállásba.

7. Íjászállás (Akarana dhanurászana): Balra kezdünk ismét. Kilégzés közben bal lábunkat fordítsuk, s baloldalra nyújtott kezünkben mintha íjat tartanánk, emeljük fel. Belégzéskor jobb kezünkkel húzzuk feszesre, pattanásig az íj húrját, miközben testünk minden izmát igyekezzünk megfeszíteni. Amikor elfogyott a levegőnk, hirtelen engedjük el nyilunkat gyors kilégzés keretében. Lazítsuk el izmainkat. A feszítés hirtelen oldása elősegíti a bennünk lévő feszültségek elengedését, amelyet kiröppenő nyíl alakjában képzeljünk el gyakorlás közben. Ezután folytassuk a jobb oldalon. Vegyük fel a testtartást, belégzéskor feszítsük az íj húrját, és célzás közben tartsuk vissza légzésünket. Kilégzésre lazítsunk és álljunk vissza a kiinduló helyzetbe.

8. Hattyúállás (Hanszászana): Kilégzés közben balra fordulunk. Bal karunkat emeljük mellső középtartásba. Jobb kezünkkel fogjuk meg behajlított jobb lábfejünket. Belégzés közben emeljük jobb lábunkat hát- és lábizmaink segítségével, s homorítva tartsuk egyensúlyunkat, ameddig vissza tudjuk tartani a levegőt. Engedjük, hogy az áldó Hold hűsítő sugarai talpunkon keresztül bejutva szétáradjanak testünkben, segítve az éjszaka nyugalmának megteremtését. Kilégzéskor engedjük le lábunkat és forduljunk jobbra. Emeljük jobb karunkat vízszintesig, s most a bal lábfejet fogjuk meg. Belégzés közben emeljük tovább bal lábunkat, miközben a jobb kar továbbra is vízszintes. A lélegzet visszatartása segíti a koncentrációt, ami az egyensúly megtartását eredményezi. Kilégzés közben térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

9-10. Felső rejtett üdvözlet (Uttána gupta pranáma): Egyenes állásban karjainkat nyújtsuk előre, tenyereinket érintsük össze. Belégzés közben karjainkat emeljük magas tartásba és nyújtsunk felfelé. Kilégzés közben összetett tenyereinket továbbra is felfelé néző ujjakkal engedjük le tarkónkhoz.

Mivel ez a gyakorlatsor a Hold jellegű nyugtató energiákat hozza felszínre bennünk, alkalmazhatjuk olyan esetekben is, amikor a nyugalom előidézése a cél.
Nem elég beszélni, hanem tessék gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! A tevékeny aktivitás visz előre bennünket, s amint tapasztaljuk annak pozitív hatását, még lelkesebbé válunk.

Jó egészséget és lelkes gyakorlást kívánok mindenkinek!

Dóczy László – jógaoktató

2005/41.