Indiai gyógyterápia Pécsett

Látogatásom váratlan; azért nem kértem időt előre, hogy ily módon reális bepillantást nyerhessek a természetgyógyászok egy tipikus hétköznapjába. Csengetésemre megnyílik az ajtó, hosszú fekete hajú lány néz rám lélekbelátó tekintettel. Éppen meg akarok szólalni, amikor megelőz: “Megálmodtuk jöveteled, kerülj beljebb.” A várószobában csendben üldögélnek a kezelésre várók: fiatalok és idősek, munkások, mérnökök, tanárok -szinte minden osztály.képviselve van.


A Jandzsó ikrek

A gyógyítók – Jandzsó Irén és Júlia – testvérek, ikrek. Bár reklámra nem költenék, hírük mégis futótűzként terjed a környéken, mert a legjobb reklám mindig a becsületes munka és a jó eredmény. Már több olyan embert is gyógyítottak, akiken sem orvosok, sem gyógyszerek nem tudtak segíteni.

Rögtön látni, hogy különös emberek. Hajadonok, vegetáriusok, misztikusak. ízes beszédük elárulja, hogy Szeged környékéről származnak. Amikor nem gyógyítanak, festenek, jógáznak vagy esetleg könyvet írnak. Melegséget, szeretetet és nyugodtságot sugároznak magukból. Munkájukról olyan meggyőződéssel beszélnek, hogy szavaikat hallgatva szinte szertefoszlanak az ember kétségei.

A kezdetek

Elmondták, már gyermekkorukban felfedezték, hogy különleges képességekkel rendelkeznek. Például, ha távol is voltak egymástól, sokszor megérezték, ha a másik bajban volt. Azt is észrevették, hogy vonzódnak valami más után, mint amiben élnek, csak azt nem tudták, hogy mi az a más. Aztán a “véletlen” összehozta őket a jógával. Akkoriban a Szegedi József Attila Tudományegyetem botanikai tanszékén dolgoztak asszisztensként. Minden nap hajnali négykor keltek, meditáltak, mantráztak, majd elmentek dolgozni. Munka után ismét lelki gyakorlatokat végeztek, sokszor késő estig. Végül is a jóga vitte közel őket a gyógyításhoz is, mert megtanulták, ha valaki képes belső, lelki erejének kifejlesztésére, akkor ezzel nemcsak önmagán, hanem másokon is tud segíteni. Akkor jöttek rá, ez a küldetésük. Hét évig tanulták az ájurvédikus masszázst, később Londonban egy indiai orvosprofesszortól elismerő oklevelet is szereztek az ájurvédikus gyógyterápiából. A Kádár-rendszer idején ilyen munkát természetesen nem végezhettek hivatalosan. Ezért “alibi” gyanánt elsajátították a svéd masszázs tudományát is, s egy időre munkát vállaltak az egyik pécsi kórházban. Ennek ellenére meggyűlt a bajuk az akkori Belüggyel, mert az minden jógásban a marxizmus-leninizmus potenciális ellenségét látta. így ők is különféle viszontagságoknak lettek kitéve, például évekig nem utazhattak külföldre. Mindez azonban csöppet sem hátráltatta őket sem munkájukban, sem elhatározásukban. A rendszerváltást követően pedig már legálisán végezhették gyógyszernélküli, ájurvédikus terápiájukat.
A minden mozdulatukkal energiát sugárzó lányok hisznek abban, hogy a természetes gyógyterápiák sokféleképpen eredményesebbek a hagyományos gyógymódnál: “Először a lélekre kell hatni, a probléma lelki okát kell feloldani. A tünet csak külső következmény: befelé kell hatolni, hogy a lelki okot fel lehessen oldani. A gyógyszeres kezeléssel ellentétben a természetes gyógyterá-piának nincs utóhatása, nem hat rombolóan más szervekre. A betegségek oka lelki, ezért a pirula nem megoldás – attól csak kábultak lesznek az emberek, s nem tanulnak meg sem optimista, sem pozitív módra gondolkodni.”

Érdeklődöm, szerintük mi a legfontosabb képesség az ájurvédikus gyógyterápiában? Felváltva magyarázzák a lelki, szellemi erő fontosságát.

– Ezt a fajta gyógyászatot nem lehet lelki erő nélkül végezni; vak nem vezethet világtalant. A beteget nem elég kívülről szemlélni, mert úgy csak azt látjuk, ami kívül van. Az emberi testet úgy kell szemlélni, mint a Teremtő csodálatos alkotását. A lelki egyensúlyából kibillent, s ezért beteg személy belső világát kell átéreznünk, megértenünk. De hogy a lelki probléma ránk ne hathasson, hanem mi hassunk arra pozitívan – ehhez kell a lelki erő, belső erő. így tudjuk csak magasabb síkra emelni a szenvedőt, ahonnan ő is megláthatja a baj okozóját. Ezen a síkon lehet elég erőt adni a betegnek, ami által fel tud épülni. A lelki erőt pedig a lelki gyakorlatok, tiszta gondolatok, helyes cselekvések adják. Ezenkívül rá kell hangolódni a “Teremtő Erőre”, a kifogyhatatlan forrásra. Aki benne van, az felfogja, mit jelent az “Én tibennetek vagyok, ti pedig énbennem.” Be kell fogadnunk, s akkor gyógyíthatunk a soha el nem múló, meg nem szűnő, halhatatlan teremtő erejével.

A sikeres gyógyulás érdekében az. ikerpár minden alkalommal kihangsúlyozza a betegnek, ne fogyasszon húst, halat, tojást, hanem lehetőleg végezzen folyadék-koplalás kúrát, de legalább annyit tegyen meg, hogy egy kis gyümölcsön, salátán és joghurton kívül mást ne fogyasszon a testi-lelki megtisztulásig, azaz a felépülésig.

Beszélnek az ország olyan problémáiról is, mint az öngyilkosság, alkoholizmus és válás. Szerintük mindez a helytelen nevelésnek, negatív, pesszimista szemléletnek és az egészségtelen, húst hússal fogyasztó táplálkozásnak tudható be: “Már gyermekkortól kellene tanítani a meditációt, s az igazi lelki tulajdonságok kifejlesztését. így fedezhetnék fel a fiatalok az élet értelmét, s így sajátíthatnák el az életben elengedhetetlenül fontos önkontrollt. Nincs elég szakember, aki tudná és továbbadná, hogy miként az energia nem vész el, csak átalakul, ugyanúgy az élet-energia vagy lélek sem pusztul el soha. Ha ezt megértenék az emberek, nem lennének öngyilkosok. Azt is tanítani kellene, mit jelent a »Ne ölj!« bibliai parancsa. Ez az állatok ölesét is tiltja, és az ártó, bántó negatív gondolatokat is. Lelki tudásban jártas szakemberekre van szükség, akik képesek a lelket magasabb síkra emelni.

Az egészségtelen táplálkozás, főleg a húsételek, nem szülnek pozitív gondolatot az emberben. Fáradtságot, tompaságot és tunyaságot eredményeznek. Az egészséges, kiegyensúlyozott élet érdekében az egészséges táplálkozást, valamint a pozitív gondolkodást és pozitív cselekedetet ajánljuk embertársainknak. Minden baj okozója az ember maga. A bajok – mint például a félelem, bánat stb. – kiváltó oka pedig a tudatlanság. Nagyon fontos a tisztaság, a lélek és a test tisztasága, mert a pozitív erők oda vonzódnak. A nyitottság, az önzetlen szeretet és szolgálat boldoggá teszi a lelket. Ha pedig boldog a lélek, ez kihat a testre is, ami így egészségessé válik. Azért van feszültség az emberekben, mert nincs harmóniában a lélek és a test. Ez a szétesés vezet betegségekhez. Kerüljünk be a lélek kapujába, ismerkedjünk meg a lét értelmével! Meg kell tanulnunk szemlélődni, meditálni: Miért vagyok? Ki vagyok? Mi az életem értelme? Ki az az én? Ne másokat akarjunk megváltoztatni, előbb magunknak kell megváltozni, s csak utána fog megváltozni minden más…”

Végezetül felajánlják, bemutatják rajtam, hogyan dolgoznak. Júlia néhány pontot megnyomott a fejemen, s e kis akupresszúra demonstráció megtette a hatását: szinte pillanatokon belül mély álomba zuhantam. Amikor végül is felébresztettek, megtudtam, majd húsz percet “aludtam”, bár számomra az egész több órának tűnt. Nagyon kipihenve, felfrissülve éreztem magam. Technikájuk, terápiájuk látszatra nagyon egyszerű, ám az eredmény ennek ellenére mégis valami rendkívüli. Amikor elbúcsúztam tőlük, s kiléptem az utcára, azon gondolkodtam, vajon ezek a lányok honnan csöppentek ide a Földre?

Vida Dénes

1990/3.