Jóga nidrá

A napokban, mikor egy néhány órás kisbabát tartottam a karjaimban, rácsodálkoztam arra az erőre, amellyel képes mozogni, majd hirtelen teljesen elengedni magát. Születése után rögtön felmászni az Anya tápláló halmaira, s azt átölelve békésen megpihenni. Kétnaposan egy csúnya félrenyelést követően, valahogy nem jött neki az éltető oxigén. Néhány másodperces küszködést követően felnyomta magát négykézlábra. Aztán persze megszűnt az akadály, és megint jött a levegő. Ezután, mintha mi sem történt volna, békésen nézelődött tovább. Teljes ellazultságban, mint egy rongybaba.

A feszítés és lazítás egysége

Erőlködés – pihenés, feszítés – ellazulás, akarat – nyugalom. A végtelenségig folytathatnám a jin és jang, férfi és nő, hideg és meleg… sorozattal. Ilyen az Élet! Hullámzó.

Az egyszer fenn, egyszer lenn addig kellemes, míg a matracon fekve ringatják a hullámok a pihenőt, mikor azonban a pénzügyi föl-le zajlik a családi kasszában, kevéssé nyugodt a szinusz aktuális völgyét átélő ember. A mindennapokban szinte észre sem vesszük, hogy a feszültség növekedésével nem nő egyenes arányban az ellazultságunk. Legfeljebb az igény nő rá.
Az iskolában gyakran látni tövig rágott körmű kisgyereket. Valami nem stimmel azzal az oktatással, amely ilyen és ennyi ideig tartó feszültségnek teszi ki a gyerekeket, a lazítást viszont elhanyagolja. Járni megtanulni legalább akkora kihívás a kicsiknek, mint később olvasni, mégsem rágják közben az öklüket!
Szóval görcsölni megtanulunk gyorsan, de lazítani is illene mihamarabb, amíg az idegrendszerünk fel tudja dolgozni az egyoldalú terhelést! Persze tudjuk, hogy van „jó” stressz, és káros, de kérdés, tudjuk-e ezeket kezelni?
A jógíkat általában nyugodt, lótuszülésben ülő, kezeit a térdén nyugtató, netán ujjaival valamilyen mudrát (kéztartást) mutató személyként ábrázolják. Rájuk a stresszből, helytelen életmódból fakadó szívinfarktus kevéssé jellemző.

Ebben az anyagi világban amíg testben élünk, mindig lesznek nehézségeink, az élet nyújtotta kihívások. A jógínak is és a milliárdosnak is. Jó, ha ezt tisztázzuk, mielőtt elhamarkodottan rávágnánk a szokásos: „könnyű neki, semmi gondja sincs”-et.

Az életünket sok minden befolyásolja, de alapvetően mi irányítjuk. Epiktétosz görög rabszolga – a sztoikus filozófia megalkotója – anno azt vallotta: „…a gondjaink alapvetően kétfélék: vannak, melyeken tudunk változtatni, vannak, melyeken nem. Amin tudunk, változtassunk. Amin viszont nem, azt fogadjuk el, mást úgyse tehetünk!”

„A világot nehéz szőnyeggel borítani, inkább húzz a lábadra sarut!” – tartja az ősi mondás. A családunk, főnökünk, munka-, vagy osztálytársaink lecserélése előtt próbálkozzunk önmagunk megfigyelésével, finom befolyásolásával a belső, eredendő nyugalmunk felszínre csalogatásával. Az előzőekben leírt pránájáma technikák jellemzően erről szóltak, a Hold- és a Napüdvözlet hatásai között szintén szerepelt az energia kontrollálása, uralása.

Patandzsali a Jóga-szútrában úgy is definiálja a jógát, mint a gondolathullámok feletti uralom. A sok technika között az egyik legerősebb erre a célra a jóga nidrá.

A természet törekszik az egyensúlyra. Alvás során sok feszültség kioltódik. Néha emiatt lehetnek rémálmaink, ezért érdemes az álmainkat lejegyezni amint felébredtünk, s később kielemezni. Az alvást mindennap gyakoroljuk, de a minőségével oly keveset foglalkozunk. Itt most szuper bio matrac és pillepaplan reklám helyett a hogyanra helyezném a hangsúlyt. Arra, amilyen tudatban lefekszünk és átadjuk magunkat az édes álomnak.

„Ne menjen le a nap a te haragoddal…” Érdemes átgondolni a nap történéseit, a hibáinkat legalább gondolatban kijavítani és a testet tudatosan ellazítani. Belégzés – fejtetőtől a lábujjakig átpásztázni a testet és …kilégzésre ellazítani.

A jóga nidrá a tudatos lazítást segíti megtanulni. Jóga nidrá összpontosított tudatú, alváshoz közeli állapotot jelent. Mintha aludnánk, tudatunk azonban egy mélyebb tudatosságú szinten működik. Emiatt hívják pszichikus alvásnak is.

A jóga nidrá és a vele járó tudatállapot használható többek között:
– fizikai pihenésre,
– a tudatalatti programozására,
– a vizualizációs képesség fejlesztésére
– stressz kezelésére, rossz szokások levetkőzésére,
– memória javítására, kreativitás fejlesztésére.

Jóga nidrá során a tudat az alvás és az ébrenléti állapot között van, de független mindkettőtől. Ebben az állapotban az elme könnyen programozható, ezért hívják ezt hipnagóg állapotnak. A tudatalattiból gyakorlás révén intuíciókat kaphatunk itt. Ez az az állapot, melyet a művészek ihletettségnek neveznek és ez a forrása a legtöbb felfedezésnek is. Ebben az állapotban szinte valamennyi problémánkra megtalálhatjuk a választ.

Fiziológiailag is jól mérhető az emberi tudat három alapvető állapota, melyet a jóga forrásművei részletesen leírtak: az ébrenlét, az álmodás és az álomtalan mély alvás.
A jóga nidrá az érző és az álomtudat küszöbén működik, melyben az átlagember néhány percet időz csak elalváskor, illetve ébredéskor. Ez az a bizonyos alfa agyhullám mintájú állapot (8-12 Hz).

Jóga nidrá gyakorláskor felerősödnek az alfa-hullámok, a tudat hosszabb ideig egyensúlyoz az álom és az ébrenlét határán, s mélyen megtapasztalt, teljes ellazulás lesz a jutalmunk, mely sokkal előnyösebb a hagyományos alvásnál, ráadásul ez a bejárat a magasabb tudatállapotokhoz.
Heti jógafoglalkozás során nincs elegendő idő a gyakorlására, mivel 20-40 percet vesz igénybe általában, ezért itt relaxációt, autogén tréninget végeztetünk (5-15 perc). Nyári jógatáborokban jellemzőbb inkább a csoportos jóga nidrá gyakorlása. Mindenképpen hozzáértő, képzett ember kell, hogy vezesse a jóga nidrát!

Alapvetően a jóga nidrá 7 lépésből áll:
1. A test ellazítása
2. A légzés tudatosítása
3. Szankalpa (egyszerűen megfogalmazott pozitív elhatározás, állítás)
4. Vizualizáció (egyetemes jelentésű képek felidézése)
5. Szankalpa
6. Légzéstudatosítás
7. Visszatérés.

A gyakorlást zárt, megfelelő hőmérsékletű, huzattól és rovaroktól mentes félhomályos szobában végezzük. Fontos az elkülönülés, minden hirtelen megszakítást, erős zajt kerülni kell! Javasolt a kora reggeli gyakorlás, és az este lefekvés előtti, hiszen pihentető, mély alvást biztosít. Jóga nidrá alatt igyekezzünk ébren maradni, a cél a tudatosság fokozása. Savászanában gyakoroljuk, hanyattfekvésben, egyenes gerinccel, lehetőleg párna nélkül, a lábakat lazán szétejtve, a tenyereket felfelé fordítva, kizárva ezzel bármely érintést.

Gyakorlása könnyen megtanulható kazettáról, CD-ről, mégis az első néhány alkalommal előnyösebb tapasztalt oktató vezetésével gyakorolni!

A rendszeres gyakorlás meghozza gyümölcsét, egyre pihentebbek, stressztűrőbbek, kreatívabbak és tudatosabbak lehetünk.

Jó gyakorlást és kitűnő egészséget kívánok Mindannyiuknak!

Dóczy László jógaoktató

2007/46.