Kiáltvány

Alább egy fiktív levelet olvashatnak, amit A gyermek ír, s bármely gyerek elmondhatná szüleinek. A mai gyerekkultusz a nagy gépezet egyik érzékeny szelete, baba-mama pláza, ajándékdömping, elitiskola, lakás, autó…

Egy gyermek üzenete szüleihez

Nincs már hat-nyolc utód, vagy tíz-tizenkét gyerek, legföljebb kettő-három (bár az már sok!), így a szülői ragaszkodás genetikai kódjából fakadó imperatívuszok szerencsétlen kisszámú utódok nyakába szakadnak. Aztán nem értjük, miért engedetlen a gyerek, miért lázad a fiatal, s egyáltalán, hol csúsznak el a dolgaink. Kedves szülő! Olvasd el a kiáltványt, hátha egyetértesz…

Ne vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál! Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ.

Add nekem az idődet!

Kérdezd meg, mi történt az iskolában! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok. Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg a feladataimat! Taníts engem a jóra, és mondd el, mi a rossz! Vitassuk meg terveinket! Bátoríts választásaimban! Dicsérj, ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem!

Higgy nekem, bízz bennem! Irányításoddal jó utat fogok választani. Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogoktól.

Szeress, és hagyd, hogy szeresselek! Szeress akkor is, ha rossz vagyok! Mutasd ki szeretetedet még akkor is, ha nem tetszik neked, ahogyan viselkedem!

Bocsáss meg nekem! Fejtsd ki megértésedet tévedésemkor! Add értésemre, hogy mindig van esély az újrakezdésre! Engedd meg, hogy tetteimért én vállaljam a felelősséget! Javíts ki, mondd el, ha tévedtem, de sose tedd ezt mások előtt! Kérlek sose hasonlíts másokhoz, különösen ne testvéreimhez!

Büntess meg, ha rosszat teszek! Ismerd el, ha jót cselekszem! Ne parancsolj nekem, kérj tőlem! Ez összetartozásunk érzését jelenti számomra. Ha megkérsz valamire, boldogan megteszem majd.

Bánj velem úgy, mint a legjobb barátoddal! Figyelj rám, ha szeretnék mondani neked valamit! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim, aggodalmaim. Tiszteld a bánatomat, fájdalmamat!

Mondd sokszor, hogy szeretsz engem! Erősíts meg abban a tudatban, hogy különleges vagyok, és mindig szeretni fogsz, bármi történjen is. Részed vagyok, valami különös dolog, a szerelem teremtett.

Megígérem, hogy megtanulok viselkedni, mondani fogom, hogy „Bocsáss meg!”, „Kérlek szépen…”, „Köszönöm.”, „Sajnálom a történteket” – szóval mindent, amit elképzeltél, amikor beszélni tanítottál. Mondani fogok majd mást is, például, hogy „Szeretlek Benneteket!”.

(Dr. Földes Zoltán gyűjtése alapján)

2008/48.