Százéves receptek

A receptajánlat egyszerű és gyorsan elkészíthető, könnyű, szinte diétás ételeket tartalmaz, két személyre. Természetesen mindig használhatjuk egyéni fantáziánkat, hogy a magunk vagy családunk ízléséhez igazítsuk a javaslatokat. Általános alaprecept például a főzeléklé, ami tetszés szerint összeválogatott és vízben puhára főzött, majd áttört, netán turmixolt zöldségek – burgonya, káposzta, répa, zeller, paradicsom, brokkoli, karalábé stb. – gyöngéden fűszerezett keveréke, vagy a salátamártás, ami citromlé, olaj – lehetőleg olívaolaj – némi zöldfűszer és csipet só, fehér bors és joghurt vagy tejföl keveréke.


LEVESEK

Zabnyákleves

4 evőkanál zabnyákot 1 deci hideg vízben felkavarunk. 3 deka vagdalt főzeléket 1 deka teavajban pároljuk, majd a zabpelyhet hozzákeverve 1/4 liter vízben 20 percen át főzzük, átszűrjük, majd további 1/2 óráig főzzük.

Salátaleves

Egy szép fej kerti salátát veszünk, 1 deka teavajat, ugyanennyi lisztet, kevés petrezselymet, 1/4 liter főzeléklevet. A salátát megmosva darabokra vágjuk és a liszttel együtt vajban pároljuk és a főzeléklével fél órán át főzzük. Vagdalt petrezselyemmel behintve, kis sajttal tálaljuk.

FŐZELÉKEK

Paradicsomos zellerfőzelék

1/4 kg zeller, 10 deka paradicsom, 1 1/2 deka vaj, 1 kávéskanál tej, petrezselyem, kevés só. A megmosott zellert szeletekre vágjuk, pároljuk, majd forró vajban a felszeletelt paradicsommal együtt összekeverjük és kis tejjel és petrezselyemmel ízesítjük.

Párolt articsóka

5 nagy articsókát, 1 1/2 deka vajat, 1 kanál tejet, vagdalt petrezselymet, 1/4 liter higított főzeléklevet és kevés sót használunk fel. Az articsóka alsó kemény gyökereit eltávolítjuk, szárát, leveleit levágjuk, a szálkás részeket eltávolítjuk. Lábasban vajat melegítve, az articsókát betesszük, világossárgára pároljuk, behintve zöld petrezselyemmel, majd a főzeléklevet hozzáöntve, készre pároljuk.

HÚSPÓTLÓ FŐÉTEL

Burgonya, burgonyával töltve

3 burgonya, 3 dekavaj, 2 kanál reszelt sajt, kevés tej. 2 nagy burgonyát veszünk, közepét kivájjuk, és vízben megfőzzük, vigyázva, hogy szét ne essen. A harmadikat megfőzve, áttörjük, vajjal péppé keverjük, miközben tejbe áztatjuk. Reszelt sajtot hozzáadva a burgonyákat megtöltjük és néhány percen át sütőben pirítjuk.

MÁRTÁSOK

Citrommártás

1 citrom, kanálka liszt, 2 deka vaj, 1/2 deci tejfel, kevés cukor.
Világos vajrántást készítünk, azt feleresztjük vízzel és belefőzzük a citrom reszelt héját és levét. Átszűrjük, és tejfellel behabarjuk. Kevés cukrot teszünk bele.

Gyümölcsmártás

10 deka gyümölcs, 2 deka vaj, 1/2 deci tejfel, 1 kanálka liszt.
Vajrántást készítünk, azt tejfellel feleresztjük, és kis vizet öntünk hozzá. A megmosott, kimagozott gyümölcsöt beletesszük, és jól megfőzzük, majd szükség esetén kevés cukrot is teszünk bele.