Vizuális bölcsesség – a bölcsesség vizualitása

Új, internetes formában jelenik meg a Kagylókürt kedvelt melléklete. Interjú Ubornyák Katalinnal, a „Név és Forma” rovat alkotójával

 

– Változik a világ, manapság egyre többen választják az online megjelenést, az önkifejezés internetes megvalósulását a kevésbé divatos nyomtatott fórumok helyett.

Ubornyák Katalin: Nem vagyok a trend szolgai követésének híve. Számomra a divat mindig manipuláltnak tűnik, és ezért olyan dolog, amihez nem feltétlenül tudok kapcsolódni. A döntés meghozásának azonban nem csak ez a kézenfekvő indoka lehet, hiszen számos esetben az életkörülmények, a fizikai élettér oly mértékben megváltozik, hogy azt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Új lehetőségek nyíltak meg, ahol a megértés egy más nézőpontból valósul meg, nyilvánvalóvá válnak dolgok és értelmezések.

 

– Mi az oka annak, hogy a „Név és Forma” is beáll a sorba?

– A virtuális világ óriási teret kap a mindennapi életünkben, akár földrajzi értelemben, akár szociális értelemben nézzük. Itt az óriási információ halmaz egyszerűen ránk zúdul, ha akarjuk, ha nem. Olvasóközönségünk jelentős része is az online kultúrában erősen érintett területről érkezik. Ha kapcsolatban szeretnénk maradni ezzel az olvasótáborral, el kell fogadnunk az új kommunikációs utakat, megtalálva bennük a még kiaknázatlan lehetőségeket.

 

– Milyenek ezek az új kommunikációs utak, kihívások?

– Az online megjelenés a könyvkiadáshoz viszonyítva olcsónak mondható, ahol az információk nagy részét külön költségek nélkül közzé lehet tenni. Ma már szinte bárki könnyedén felfedheti, nyilvánossá teheti világnézetét, rengeteg emberrel megoszthatja a dolgokról alkotott véleményét, jó tanácsokkal segíthet másokat, vagy extrém esetben gyors megvilágosodást ígérhet az útkeresőknek. Ezek a „bölcselkedések” gyakran jó anyagi bevételt is jelentenek…

Másfelől az is igaz, hogy lényegesen nyitottabbak vagyunk az új dolgok befogadására, mint pár évtizeddel ezelőtt, nemcsak keressük a helyünket, hanem haladni is szeretnénk. Odafordulunk mindenhova, ahol úgy érezzük, hogy lehetőséget kapunk az előrejutásra.

Könnyen lehet ma mesterré válni, jó tanácsokat osztogatni másoknak, mégis ha körbenézünk magunk körül, az emberek szenvednek, elégedetlenek, hiányérzetük van. Talán valami hibádzik? Talán az elhangzott szavak nem egy valós élet élményről szólnak, hanem többnyire csak magunknak szónokolunk a megértés reményében…

 

– Mi a köze ehhez a „Név és Formá”-nak?

– Ezeket a gondolatokat, dilemmákat vizuálisan próbáljuk megragadni, feloldani. Kevés szóval, a látványt, a vizuális megjelenést előtérbe helyezve, látható válaszokat keresve az élet nagy kérdéseire. A régiek úgy mondták, a bölcsek „látók”. A látó képességünket próbáljuk ezen a web oldalon feleleveníteni, megtalálni a „vizuális bölcsességet”, a bölcsesség vizualitását.

 

– Létezik ilyen?

– Hiszek benne, hogy minden kérdésünkre van látható válasz. Ha jól tudnánk látni, és jól tudnánk értelmezni, amit látunk, akkor képesek lennénk megszüntetni a tudatlanságot, a szenvedést, az értetlenséget. Az ilyen értelemben vett látás művészete nagyon magas spirituális szintet feltételez, ahol élővé válik a tisztánlátás, mint értelmi és érzelmi minőség egyaránt. A világhálón létrejövő új oldalunknak ez lenne az elsődleges feladata, hogy lépéseket tegyen ebbe az irányba.

 

– Ez nem kis feladat.

– Természetesen ez nem egy egyszemélyes vállalkozás. Szükségünk van sok olyan jó fotóművészre, festőművészre, grafikusra, akik akár ösztönösen, akár tudatosan képesek észrevenni és megörökíteni az életnek azon pillanatait, amikben ez a bölcsesség lakozik. Meg akarják és meg tudják látni a hétköznapi pillanatokban is ezt a más minőséget. Ahol találkozik a gondolat és a forma, vagy akár a hang és a látvány, ahol nem a kiüresedett képek, árnyak jelennek meg, hanem a valós élet bontakozik ki.

A megszokott és megújult szerkesztőgárdával kezdjük el a munkát, de nagyon szívesen fogadunk új társakat a megvalósításban. Vállalkozásunkban nem az üzleti szempontok az elsődlegesek, inkább valamifajta érték fellelése és átadása. Olyan munkatársakra várunk, akik hasonló motivációval vágnak bele a közös alkotásba.

61/2014