Kuvéra – A vagyon őre

 

A félistenek egyik vonása a ragyogó testi szépség. Ez alól van kivétel is, Kuvéra, a vagyon őre. Nevének jelentése: hibás testű, testi hibás, rokkant, és valóban, Kuvéra félisten különös testi formát öltött: testszíne fehéres, három lába van, csak nyolc foga, s egyik szeme helyén sárga foltot visel. Kuvérát a szellemek és az árnyékban lakozó félvilági lények urának tartják.

Pulasztja ősbölcsnek, illetve más források szerint Visravasz bölcsnek a fia. Visravasznak másik feleségétől is születtek fiai, Rávana, Kumbhakarna és Vibhísana, így Kuvéra az ő féltestvérük.

 

Hitvesei egyfelől Riddhi (siker), illetve Jaksí, a jaksa királynő, más források szerint Bhadrá. Fiai Nalakuvéra és Manigriva, akiket egy átok alól Krsna szabadított fel. Hátasállata lehet elefánt, monguz, kos vagy ló, ami férfias teremtő erejét szimbolizálja, máskor ember vontatta járművön utazik. Sokszor pénzes zacskóval vagy aranypénzekből való füzérrel ábrázolják. Jelvényei között szerepel a gránátalma, a vizesedény, a buzogány vagy a csatabárd.

 

Kuvéra a félistenek áldása folytán lett a tengerek, folyók és csermelyek ura, akinek a vizek engedelmeskednek. Kuvéra kincsei innen, a tengerekből származnak. Ezek a mozzanatok további sorsával is összefüggenek, mert előbb víz alatt, majd az öt tűz között állva vezekelt, amivel megörvendeztette Brahmát. Brahmá hajlandó volt teljesíteni Kuvéra kívánságát, aki azt kérte, hadd legyen az egyik égtáj őre, illetve a világ kincstárnoka. Mindkét kívánsága teljesült, ő lett az északi égtáj őre (dik-pála), s elnyerte a kincstárnoki pozíciót is. Ő lett az arany, az ezüst, a drágakövek, igazgyöngyök, továbbá a kilenc misztikus kincs, a nidhi-k, őre. Ezt a kilenc titokzatos kincset Brahmától kapta: 1) teknőc (kaccshapa), 2) jázmin (kunda), 3) öröm (nanda), 4) megszámlálhatatlan (kharva), 5) krokodil (makara), 6) zafír (níla), 7) kagylókürt (sankha), 8) rubin (padmarága) és 9) nagylótusz (mahápadma); mibenlétük tisztázatlan.

Kuvéra az atyjához fordult, hogy székvárost kérjen tőle. Visravasz a Déli-tengerek szigetén, Lanká városát ajánlotta neki, a Trikuta-hegy tetején.

Trikuta eredete a régi időkre nyúlik vissza. Hajdanán Vászuki mennyei kígyó és Váju, a szelek félistene között versengés tört ki, vajon melyikük az erősebb? Hatalmát bizonyítandó Vászuki rácsavarodott a Méru-hegyre, úgyhogy Váju hiába próbálta elfújni a hegyet, csak porvihart tudott támasztani, igaz, az beburkolta az egész mindenséget. A félistenek ekkor Visnu oltalmát kérték, aki megbékítette Vászukit. Az őskígyó lazított a szorításon, egy gyűrűnyit letekeredett a hegyről, amit Váju nyomban kihasznált, és lefútta a kilátszó darabot a Méru-hegyből. Ez lett a Déli-tengereken Lanká szigete.

Brahmának egyszer a haragjából világra jött egy démon. Az ő leszármazottai telepedtek meg Lankán, s innen kiindulva bántalmazták a félisteneket. Amikor az általuk okozott zavar már tűrhetetlenné vált, Visnu a dévák oltalmára kelt, s az alsó bolygórendszerbe, a Pátálára űzte a gonoszokat. Ekkor telepedett meg Kuvéra Lankán, a Brahmá éhségéből született jaksák élén.

Időközben Rávana is hatalmas befolyásra tett szert vezeklései folytán, s első dolga volt, hogy elűzze féltestvérét, Kuvérát Lankáról. Ekkor került Kuvéra északra, ahol a szent Kailász-hegy oldalában talált menedéket. Székvárosa Alaka, pompás udvartartásában mennyei zenészek és táncos apszaraszok szórakoztatják, s Marut szélisten a Kalpavriksa kívánságfa finom illatát magával sodorva imádja őt.

Kuvéra környezetébe tartoznak a jaksák, akiket általában jámbor természeti elementáloknak, erdei- vagy föld-szellemeknek tekintenek, a földben rejlő kincseket őrizőinek, de olykor varázserejű harcosként szerepelnek. Ez utóbbiak a Himálaja drágaságainak őrei. Sokféle fajuk közül egyesek emberszabásúak, mások törpe vagy éppen óriás termetűek.

Kuvéra további segítői a rejtőzködő guhjaka lények, akik élén Szúrja napisten fia, Révanta áll. A guhjakák titkos, rejtett kincsek őrei. Mellettük ott vannak a kinnara lények, akiknek beszédes neve azt jelenti: miféle ember? mert testük madárszerű, fejük pedig a lóéhoz hasonlatos. Hozzájuk hasonlóak a kentaur-szerű kimpurusa (a szó jelentése szintén: miféle ember?) lények, akiknek felső teste emberszerű, törzsük pedig állati.

 

Kuvéra kincstárát olykor veszteségek érik. Egyszer Sukrácsárja, a démonok tanítómestere kifosztotta Kuvérát, aki hasztalan panaszolta be Sivánál Sukrát, az ügyesen kibújt a fenyítés alól. Máskor Kuvéra kincseket osztogat, mint amikor a félistenek Prithu császárt megkoronázták. Ebből az alkalomból az uralkodói trónust Kuvéra adta, a királyi napernyőt Varuna, a koronát Indra, a jogart pedig Jama.

Máskor gyarapodott Kuvéra kincsestára, amikor például Brahmától megkapta különleges légi járművét, a virágokból való Puspaka vimanát.

 

 

65/2016

Dévay Gergely