Az ájurvédikus szerek használata

Az Ajurvédával kapcsolatos első szakkönyvek szanszkrt nyelven íródtak az i. e. V. században. Az Ajurvéda mint az “élet tudománya”, a tudomány és a filozófia összehangolásával alakult ki. Kimeríthetetlen forrásából olyan nevezetes személyiségek is merítettek, mint Hippokratész és Harun Al Rasid. Az Ajurvéda a test, az elme és a lélek egységét hirdeti, és az egészség megőrzésére törekszik természetes eszközökkel.


Ma is élő ősi tudás

Az Ajurvéda filozófiája szerint az emberi test alkotó részei a test, az érzékszervek, az elme és a lélek. Mindezek tökéletes összhangja együttesen biztosítja az ember egészségét. Az Ajurvéda szerint minden ember egyedi alkattal és tulajdonságokkal születik, amit a dósák (vitálenergiák) sajátos egyensúlya jellemez. A három dósa (kapha, pitta, vatha) működéséről a Kagylókürt előző számaiban már részletesen beszámoltunk. A dósák felelősek az emésztés, az anyagcsere és az energiaháztartás szabályozásáért. Amikor az ember valamilyen külső vagy belső ok miatt kibillen vele született egyensúlyi helyzetéből, betegség kialakulására számíthatunk. Az Ajurvéda minden emberre mint önálló személyre tekint, akinek egyedi fizikai tulajdonságai és érzelmi beállítottsága van. Az ájurvédikus orvos az embereket holisztikus személetben, test-szellem-lélek egységeként kezeli. A betegség okának kiderítésekor nemcsak a szervezet elváltozásaira figyel, hanem a beteg viselkedésére, hangulatváltozásaira, gondolataira is, ezért a diagnózis csak gondosan összeválogatott kérdések megválaszolása, fizikai és pulzusvizsgálatok elvégzése után adható.

Az ajurvédikus gyógyítás a legkülönbözőbb terápiákat, sebészeti eljárásokat, étrendi javaslatokat, gyógyszeres kezeléseket, valamint a gyógymasszázst és a jógát foglalja magába. Az Ajurvéda Ázsiában századokon át a gyógyítás fő áramlatához tartozott. Indiában ma is 94 orvosi egyetemen oktatják, és a közel 870 ezer ajurvéda-orvos mintegy 550 millió embert gyógyít. Ma, amikor az emberek nagy része szívesen fordul a természetes dolgok felé, az Ajurvéda a modern nyugati orvoslásban is helyet kapott, mint a komplementer gyógyászat egyik igen fontos eleme. Az Ajurvéda alapanyagai csak természetes forrásból származnak: gyógynövények, gyümölcsök, gyökerek és ásványok. Az ezekből előállított készítmények kölcsönhatás nélkül alkalmazhatók más gyógyszerekkel együtt, káros mellék- és utóhatásuk nem ismert. Mivel hatóanyagtartalmuk viszonylag kicsi, kúraszerű használatuk javallott. Magyarországon 1991-ben kerültek forgalomba az első engedélyezett Ajurvéda gyógytermékek.

Tippek

S most következzék néhány jó tanács az ajurvédikus szerek használatához, melyek több ezer éves megfigyeléseken alapulnak. A világ legrégebbi gyógyszerkönyve, a Csaraka Szanhitá írja:

Alkalmazásuk kúraszerűen ajánlott, hogy a szervezet folyamatosan jusson a szükséges mennyiségű gyógyanyaghoz.

Általában napközben kell őket bevenni, amikor mozgunk, ezzel segítve elő a jó felszívódást és a biztosabb hatást (kivétel a Chyawanprash, melyet lefekvés előtt célszerű fogyasztani (tejjel).

Az Ashwagandhát napkelte előtt mézes vízzel, napközben pedig éhgyomorra kell bevenni.

Minden készítmény használata kötődik valamilyen “vivő anyaghoz”, ami segíti a hatóanyag eljutását az adott szervhez. Ezek a nálunk is ismert szereknél: gyümölcslé vagy tej (Shilajit), méz (Ashwagandha), sáfrány (Livfit), tej (Chyawanprash).

Az ájurvédikus gyógyszerek különféleképpen hatnak a dósákra, növelik vagy csökkentik intenzitásukat. Az ajurvéda-orvos feladata megállapítani a beteg testtípusát (prakrti) alapos kikérdezéssel, megszemléléssel, amikor többek között megvizsgálja a köröm, a nyelv, az arc, a bőr, a haj állapotát is, valamint pulzusdiagnózist is végez. Ezek után ír elő különböző természetes gyógyanyagokat, amelyek beállítják a dósák egyensúlyát. A vitálenergiák kiegyenlítettsége esetén helyreáll a testtípus eredeti állapota, ami elősegíti a gyógyulást.

A gyógyulás hatékonysága javul, ha a kezelés előtt a szervezetet méregtelenítjük (pancsha karma).

A gyógymasszázs segít megindítani a szervezet különböző részein elakadt dósákat. A masszázs hatékonyságát speciális masszázsolajokkal növelik.

1998/27.