A pránák színes világa

A pránikus gyógyítást ma Indiában és a Fülöp-szigeteken gyakorolják. Eredete a védikus kultúrában található, amelynek nagy jógijai a prána irányításának mesterei voltak. Ez a tudás eredetileg az Ájurvéda, az ősi indiai orvoslás része volt, bár manapság a legtöbb ájurvédikus orvos már nem ismeri, és nem gyakorolja.


A prána

A prána szó életerőt vagy életlevegőt jelent. Ez az elem főként éterből áll, és az aura első öt rétegének fő alkotóeleme. A prána magasabb trendű formái a mentális és tudati energiák hordozói is egyben. Ezekről a következő fejezetben lesz szó. A prána tehát az univerzális életerőt jelenti. Más hagyományokban a következő nevekkel illetik: orgon, ki, csi, ruah, manna, asztrálfluidum, bioplazma stb.

Az univerzum teremtése során a prána az első elemek egyikeként nyilvánul meg, és az összes durva fizikai elem (föld, víz, tűz, levegő, éter) tulajdonságainak alapja, illetve forrása. A prána az információ és az energia közös formája. Az univerzumban egy átfogó mezőt alkot, amelynek minden pontja összefüggésben áll egymással. Ezt a tulajdonságát nonlokalitásnak vagy holografizmusnak nevezik.

A prána változatai

A prána többféle változatban létezik az univerzumban. A legáltalánosabb a légköri prána, amely a levegőben található ún. vitalitás-gömböcskék formájában van jelen. Ezek fehér színűek, és az aurába bekerülve az alapvető színes pránákat alkotják. Mivel a prána nem részecske természetű, furcsa, hogy mégis apró gömböcskék formájában jelenik meg. Ennek az az oka, hogy a fehér prána a föld, víz, tűz és levegő összetevőit is tartalmazza.

A prána másik változata a Napból, a napfényből származó prána, amely hasonló szerkezetű, de valamivel több rózsaszínű vagy sárga árnyalatot tartalmaz. Valójában a levegő-prána is onnan ered, de az alsóbb régiókba ereszkedve jobban kifehéredik.

A harmadik változat a föld-prána, amely valamivel nehezebb, vöröses-feketés vagy szürkés árnyalatú, és a földből áramlik. Ennek a tulajdonságait hordozza az ún. tűz-prána is, amely elég nehéz és erős természetű. Eredetileg ezek is a Napból származnak, csak nagyobb arányban hordozzák az adott elem tulajdonságait.

A víz is tartalmaz pránát, ez pedig enyhén kékes-zöldes színű, és több víz összetevőt tartalmaz a többinél. Meglehetősen fontos szerepet játszik a szervezet működésében. Nem mindegy tehát, hogy milyen forrásból származik a víz, amit iszunk.

A különböző színű pránák sajátosságait később vesszük szemügyre.

A prána áramlása a nádíkban és a csakrákban

A prána a fehér vitalitás-gömböcskék formájában van jelen az atmoszférában, s az elosztó-csakrán keresztül kerül bele az emberi aurába. Vajon milyen pályákon halad a prána, az univerzális életerő az energiatesten belül? A vélemények megoszlanak azt illetően, hogy az elosztó-csakra feladatát a keresztcsonti-, a köldök-, a napfonat- vagy a lép-csakra tölti-e be. Mindenesetre valahol a hastájékon lép be a prána. A szanszkrt leírások szerint főként az elülső szakrális vagy szex-csakra (szvádhisthána csakra) tölti be ezt a szerepet. Az elosztó csakra hét sugárra bontja a közönséges fehér pránát, úgy, mint a prizma a fehér fényt. A csakra hat szirma hat nyalábra bontja a pránát, melyek színe lila, kék, zöld, sárga, narancs és vörös. A hetedik, vagy rózsaszín-fehér nyaláb továbbáramlik a csakra középpontján keresztül.

A szanszkrt írások öt nyalábot említenek, mivel a kék és a lila egy nyalábban halad tovább, ugyanúgy, mint a narancs és a vörös is.

A nyalábok útja a következő:

1. A lila-kék nyaláb (udána váju) a torok felé halad, ahol kettéoszlik, a világoskék behatol a torok-csakába, a sötétkék és a lila pedig tovább emelkedik az agy felé. A sötétkék az agy alsó és középső részébe hatol, a lila pedig a felsőkbe, különösen a korona-csakra 972 külső szirmába.
2. A sárga nyaláb (prána váju) a szívbe hatol, de egy része felfelé tart az agyba, a korona-csakra középső, tizenkét szirmú virágába.
3. A zöld nyaláb (szamána váju) a gyomor felé tart, a napfonat, a máj, a vese, a bél- és emésztőrendszer vitalizálását végzi.
4. A rózsaszín nyaláb (vjána váju) az egész testben kering, és az idegrendszer fő éltetője. Az ideges emberek általában kevés rózsaszín pránával rendelkeznek, így, ha növeljük mennyiségét az aurájukban, megnyugszanak, és biztonságban fogják érezni magukat.
5. A narancs-vörös nyaláb (apána váju) a gyökércsakra és a nemzőszervek felé tart, és ezek funkcióit látja el, valamint a vérképzésben játszik szerepet. A prána itt háromféle árnyalatot vesz fel: narancs, sötétvörös és sötétbíbor színű. Amennyiben valaki nem enged utat ezeknek az energiáknak az alsó csakrákon keresztül, és lelki gyakorlatokat is végez (ima, meditáció, mantrázás), akkor ez a három sugár elindul felfelé és különleges változáson megy keresztül: a narancsból sárga lesz, és az intellektus erejét segíti elő; a sötétvörös világospirossá válik, és az önzetlen szeretet tulajdonságát erősíti; a sötétbíborból pedig világoslila lesz, amely a szellemi és lelki fejlődésre hat előnyösen.

A csakrák színei

A fentiekben leírt energiaáramok határozzák meg a csakrák alapszíneit, ugyanakkor némi változatosságot is tapasztalhatunk ezen a téren.

1. A gyökér-csakra (múládhára csakra) négy szirommal rendelkezik (ezek mind külön örvények), melyekből kettő vörös, kettő narancs színű. Észrevehetetlen mértékben sárga pránát is tartalmaz a gyökér-csakra. A gyökér-csakra a szív működésére is hat, ezért egyes szívbetegek inkább narancs és sárga színeket mutat. A gyökér-csakra irányítja a talp-csakrákat, amelyek a földből származó prána fő belépési helyei. A prána egy része az agyba kerül, és a feji csakrák működését is elősegíti.
2. Szex-csakra (szvádhisthána csakra) hat sziromból áll, és narancs valamint kétféle árnyalatú vörös pránát tartalmaz. A szex-csakra energiájának egy része a torok- és fej-csakrák felé halad és ott kerül felhasználásra.
3. A meng mein csakra a gerincből nyílik hátrafelé a köldök magasságában, és nyolc sziromból áll. Több narancs, kevesebb vörös, és még kevesebb sárga és kék pránát tartalmaz, és a prána fölfelé áramlásáért felelős.
4. A köldök csakra szintén nyolc sziromból áll, sárga, zöld, kék, vörös és lila pránákat tartalmaz, valamint egy kicsi sárgát. Fő funkciója a prána keringetése a nádíkban. A lép-csakra előre és hátra nyílik, hat szirma van, és nagyjából az elosztó-csakra funkcióját látja el.
5. A napfonat csakra (manipúra csakra) tíz sziromból áll, vörös, sárga, zöld és kék pránákat tartalmaz, valamint egy kevés narancsot és lilát is. Evés közben több zöld prána keletkezik, a bélmozgást pedig a sárga és narancssárga prána okozza. Ezeket székrekedés kezelésére is lehet használni.
6. A szív csakra (anáhata csakra) tizenkét sziromból áll. Az elülső szív-csakra sok arany pránát tartalmaz valamennyi világosvörössel együtt, a hátsó pedig arany, vörös, narancs és sárga pránát.
7. A torok-csakra tizenhat sziromból áll, főleg kék pránát tartalmaz, valamennyi zölddel és lilával együtt.
8. A harmadik-szem csakra (ágjá csakra) kilencvenhat sziromból áll, amelyek két részre tagolódnak. Egyes embereknél az egyik negyvennyolc főleg világossárga, a másik pedig világoslila. Másoknál a világossárga helyett fehéres-zöld figyelhető meg.
9. A homlok-csakra (szóma csakra) viszont 144 sziromból áll, amelyek 12 részbe vannak beosztva. Mindegyik tizenkét sziromból áll. A homlok-csakrában világoslila, kék, vörös, narancs, sárga és zöld pránák vannak.
10. A korona csakra (szahaszrára csakra) 972 sziromból áll, valamint tizenkét belső sziromból (bindu csakra vagy brahma-randhra). A belső tizenkettő főként aranyszínű, a külsők pedig világoslila, kék, sárga, zöld, narancs és vörös pránákat tartalmaznak.

Pránikus gyógyítás

Mivel a prána az, amelynek különböző színű nyalábjai fenntartják az életfunkciókat, áramlásának zavarai idézik elő a betegségeket. A gyógyítás a pránikus terápia során a csakrák és az aura kitisztításával, valamint a megfelelő színű pránák bejuttatásával történik. A színes pránák mindegyike más és más tulajdonságokkal rendelkezik és ezeknek megfelelően használható a kezelés folyamán. A színes pránikus gyógyítás technikái ma már Magyarországon is elsajátíthatóak a Védikus energetika tanfolyamokon.

Szűcs Gábor Gauranga

2008/28.