Férfi-női szerepek

Elgondolkodtató idézeteket szeretnénk közreadni. Állami gondozott fiataloknak tettük fel a kérdést: Szerinted, mi a férfi és mi a női szerep ma, a XXI. sz elején? Milyen az ideális nő, illetve férfi? Mit várnál el tőlük?

A megkérdezettek másik csoportja fõiskolásokból állt, akiknek címszavas válaszai is az alábbi táblázatban olvashatók:

B. M. 15 éves

Női szerep
Fontos az anyaság, a gyermekszületés. Takarítson, főzzön, mosson, figyeljen oda a dolgokra, értse meg a gyerekét és a férjét.
Olyan nem akarok lenni, mint anyu, mert mindent el akar érni, de nem jól csinálja. Túlhajszolja magát, nem törődik az érzésekkel.

T. S. 23 éves

Férfi szerep
Tartsa egységben a családot, nyújtson biztonságot, gyermekeinek példaképe legyen. Egyenrangú társnak tekintse a feleségét. Fontos a kölcsönös tisztelet.
Voltak olyan nevelőim, akik szigorúak voltak, de szerettek, jó humorúak voltak és szabadelvűek.

S. K. 13 éves

Férfi szerep
Mutasson példát, gondozza gyermekét. Keresse meg a pénzt a családnak. Tanítsa a gyermekét (illemre), és sokat legyen együtt vele. Rosszban, jóban legyen együtt a családdal. A családot vigye el programokra, és segítsen be az otthoni munkákba is. Ne igyon. Ne legyen túl szigorú a gyermekéhez. Előbb a család, utána jöhet a többi.
Van egy nevelőm, aki vicces, törődik a gyerekekkel, játszik velük. Sokat segít mindenben. Túl okos, de ez jó. Szeretnék olyan lenni, mint ő.

N. H. 17 éves

Női szerep
Egy nő legyen vidám, szép, kedves, szeresse a rendet. Legyen becsületes, végezze a munkáját, szeresse a gyerekeket.
Egyik nevelőnőm vidámsága, kedvessége tetszik és hogy szereti a munkáját, a gyerekeket. Lehet hülyülni, jó fej.

B.N. 17 éves

Női szerep
Rossz nőnek lenni, mert nehezebb, mint a férfiaknak, túl sokat várnak tőlünk. Egy nőnek sokat kell tennie azért, hogy úgy kezeljék, mint egy embert. A nőnek kevés esélye van arra, hogy elérjen valamit az életben. Nincs kialakult elképzelésem arról, hogy milyennek kellene lennie egy nőnek. Nem volt az életemben olyan nő, aki hatással lett volna rám.

B. A. 14 éves

Női szerep
Bonyolult a női szerep. Sokoldalúnak kell lennie, mindenhez kell értenie. Ne legyenek férfias tulajdonságai (dohányzás, ivás). Ne legyen kigyúrt (testépítés). Ki tudjon magáért állni, legyen értelmes.
A barátnőm tulajdonságai szimpatikusak, mert nem túl érzelgős, meg tudja magát védeni. Egy nevelőnőm vidámsága, élettel teli viselkedése vonzó számomra.

V. H. 15 éves

Női szerep
A nőnek takarítania, mosnia, főzni kell, vigyázni a gyerekére, bevásárolni, gazdálkodni. Ne essen fiatalon teherbe. Igényes legyen (tisztálkodási szempontok).
Egy haverom anyukája szimpatikus volt, mert dolgos, csak délután ült le, amikor már mindennel kész volt.

S. A. 18 éves

Női szerep
A mostani személyiségemmel nem vagyok megelégedve, de azt sem tudom, milyen szeretnék lenni.
Nem volt az életemben olyan nő, aki mintát adott volna.

CS. T. 15 éves

Női szerep
Egy nő legyen határozott, csinos, szorgalmas, családcentrikus. Jó, ha tűzről pattant (nagyszájú).
Unokanővéremet szeretem, rá szeretnék hasonlítani.

B. J. 17 éves

Férfi szerep
Legyen család centrikus, jószívű, odaadó és megértő. Jó ha ezermester, és sok mindenhez ért. Ne legyen lusta. Nagyon szeresse a gyerekeket.
Nehéz megfogalmaznom a férfiszerepet, mert “másságom” miatt keveredik bennem a két szerep.

N. K. 18 éves

Férfi szerep
A férfinek dolgoznia kell, hogy megélhessen. Gondoskodnia kell a családról és irányítania azt. Nem szabad szégyent hoznia a férfi nemre (gyengébbet megütni). Legyen udvarias a nőkkel. Szaktudást, szókincset kell szereznie. Ha valamit nem tud, minél előbb tanulja meg és minél többet. Kínos helyzetben ne essen pánikba, tudja a helyes viselkedést. Tudja kihozni magából a legtöbbet az életben. Jó feleséget válasszon.
Életem során nem találkoztam olyan férfivel, aki mintát adott volna. Ezt magamtól gondolom így.

B. Cs. 20 éves

Férfi szerep
A férfinak családszeretőnek kell lennie. Legyen szakmája, munkahelye és azt ne váltogassa gyakran. Ne legyen alkoholista. Ne kövessen el bűncselekményt, főleg börtönbe ne kerüljön. Legyen határozott, egyenes jellemű. Ne legyen túl agresszív. Legyen okos, legyen üzleti érzéke. Becsületesen végezze munkáját.
Nem kaptam férfi mintát senkitől.

2001/30.