Ökoház luxuskivitelben

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a XXI. század elején az egyik legfontosabb tényező az emberhez méltó környezet, a harmonikus együttlét a természettel, a tiszta levegő. A B.-i úton közel 400 méter magasan már-már szerkezetkész állapotban áll egy lakóépület, amely rövidesen mintaként szolgálhat a hazai hasonló építkezésekhez.


Az itt felhasznált építőanyagok természetes eredetűek, például a falburkolatok egy Indonéziából származó egzotikus fafajtából készülnek. A többi belső építészeti burkolóanyag jellemzően gránit, márvány, indiai ónix és lélegző festék.

A ház központját jelentő sokfunkciós hallból a lakók szinte helyben intézhetik ügyeiket, bonyolíthatják bankügyeiket, innen mehetnek a fitness terembe, a squashpályára, a hideg és meleg medencés uszodába, illetve a szaunába. Szintén a hallból nyílik majd a két rendezvényterem, házi kápolna, a könyvtárszoba, a biliárdszalon, sőt még a természetgyógyászati centrum is.

Az épületnek saját 12 fokos hűtést biztosító borospincéje is lesz. A központi hall igényességét jellemzi a melegház trópusi növényekkel, amelyet hangulatos csobogók rejtett világítással tesznek még látványosabbá. A 24 órás külső-belső biztonsági szolgálat és a videokamerás térfigyelő rendszer az itt élők nyugalmának egyik záloga. A ház körüli terület egyedi tervezése kerti tavakkal, kis vízesésekkel tarkítva nemcsak a szemet gyönyörködteti majd, de még nagy sétákra is csábít! A szintkülönbségekből adódó, és az idősebbeknek esetleg problémát jelentő terep sétányainak bebarangolásához kis villany golfmobilok állnak a lakók vagy idősebb vendégeik rendelkezésére.

Természetesen lesz itt felszerelt gyermekjátszótér, sőt még római oszlopokkal övezett Fórum is, ahol hétvégeken árusok kínálhatják portékáikat.

Az ötletgazda, a létesítményt megálmodó “Öko-periféria” Rt. a legmagasabb színvonalú kivitelezéssel egy újfajta életnívó megvalósítását szolgálja. Az év végére elkészülő lakópark mindössze 15 percre van autóval a belvárostól.

A főváros tüdejében, a b-i vadaspark szomszédságában elhelyezkedő területen közel száz lakásban élhetik majd ezt a minőségi életmódot az ideköltözők.

Eddig a reklámízű idézet. Az ember csak ámul, ez igen! Ökoház! Végre megoldást találunk korunk környezeti problémáira! A XXI. század elején a tiszta levegő, a természetközeli élet legyen mindenkié! Mindenkié? Vegyük sorra a cikk állításait és következményeit. Az emberhez méltó környezet, a tiszta levegő a luxus telekárak mellett valószínűleg csak keveseké lesz. A természetközeliség a jelenkorban bulldózerrel és erdőirtással kezdődik.

Egy valódi öko-igényű építtető bizonnyal nem járulna hozzá az esőerdők irtásához, bármilyen mutatós is az egzotikus faburkolat. A hermetikus “öko-világ” légkondicionált belső terénél sokkal többet ér egy szélesre tárt ablak. De jaj, azon beszállingózhat egy szúnyog, hiába a térfigyelő kamera!

Izolált ökoházunkból ki sem kell tennünk lábunkat a kevésbé minőségi életet mutató városba, netán emberek közé, minden helybe jön: a kultúra mint könyvtár, a sport mint edzőtermek és uszoda, a Jóisten a kápolnában és a borocska a pincében. Itt persze szigorúan csak luxus-öko-tudatos emberekkel találkozhatunk, nem kell a nem öko-tudatosak kellemetlen társaságát elviselnünk, akik mindennapjaikból nélkülözik az indiai ónixot. Nahát! A természetes érzést fokozzák a Magyarhonban honos trópusi növények és a műcsobogók, atomenergiából nyert árammal működtetett művilágítással. 24 órán át figyeli a kis testvér a nagyok minőségi életét, nehogy valami megzavarja a luxus-öko-nyugalmat. Fontos a külső és belső biztonsági szolgálat, nehogy egy nem-ökotudatos idegen idemerészkedjék! A szelektív hulladékkezeléssel talán osztályozható az a várhatóan sok tonnányi szemét, amit a minőségi élet termel.

Mily csábító a hegyi lankákon egy kellemes séta! Csak a térfigyelés működjön! Szemet gyönyörködtet a műtó és a műcsobogó (az árban a vízszámla is benne foglaltatik), s nehogy nagyot kelljen lépnünk, esetleg fújtatnunk a kaptatón a garantáltan öko-levegőből, nosza felpattanunk a golfmobilra! Ez aztán luxus-öko-szemlélet! Hiszen az akkumulátor-feldolgozót nem a szomszédba telepítik. Róma fórumain a népgyűléseket tartották (belépés csak luxus-öko-tudatosoknak), ez volt a politika és a közélet központja, a lakópark fóruma csak vásári cirkusz lesz az itt lakók mulatságára. Ásatag oszlopokkal egy posztmodern életérzés szolgálatában. Hát a biznisz már az öko-tudatosságot is felfalja?

Rg.

2001/30.